Linkuri accesibilitate

Franța a preluat la 1 ianuarie președinția prin rotație a Uniunii Europene


Președintele Franței Emmanuel Macron, Bruxelles, 10 decembrie 2021.
Președintele Franței Emmanuel Macron, Bruxelles, 10 decembrie 2021.

Franța a preluat la 1 ianuarie președinția prin rotație a Uniunii Europene. Într-un discurs de la începutul lunii decembrie, președintele francez Emmanuel Macron a făcut un apel pentru o Europă puternică, suverană și unită. „Trebuie să trecem de la o Europă a cooperării în interiorul granițelor noastre la o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă în alegerile sale și stăpână pe destinul său”, a spus când a anunțat planurile țării sale la cârma blocului pan-european.

Între propunerile franceze se numără creșterea „suveranității strategice” a blocului format din 27 de țări, permițând Uniunii să acționeze cu o mai mare independență față de Statele Unite în chestiuni strategice atunci când consideră necesar. Macron dorește și sporirea capacității comune de apărare, pentru ca Uniunea să nu se mai bazeze doar pe umbrela de securitate a Statelor Unite și Alianței Nord Atlantice.

Oficialitățile americane și europeni spun că „suveranitatea strategică” și proiectele europene de apărare vor funcționa în tandem și nu vor înlocui NATO. Franța mai dorește să folosească președinția pentru a crește coordonarea dintre statele membre în materie de migrație, inclusiv prin crearea unei forțe de reacție rapidă pentru a răspunde la crizele de la frontierele externe ale blocului.

Alte priorități includ un salariu minim la nivelul întregului bloc comunitar, mai multe reglementări privind corporațiile tehnologice, protecția mediului și modificări ale regulilor stricte ale UE privind deficitul bugetar în momentul în care statele membre încearcă să-și salveze economiile în urma pandemiei de coronavirus.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG