Linkuri accesibilitate

Tensiuni la început de an între Chișinău și Tiraspol


Intrarea în Tiraspol
Intrarea în Tiraspol

Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.

La mulți ani și gânduri bune pentru anul care a început! Să ne aducă bucurii și vise împlinite, să ne deschidă noi oportunități și noi orizonturi! Ca în fiecare an, Europa Liberă vă propune un program muzical special cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de data aceasta o trecere în revistă a aparițiilor muzicale ale anului care a trecut. Până atunci, să recapitulăm principalele evenimente ale săptămânii trecute, aici, la Radio Europa Liberă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Autoritățile moldovene cheamă Tiraspolul să renunțe la ideea suspendării activității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului. O reacție în acest sens vine din partea Biroului politici de reintegrare, după ce Tiraspolul și-a declarat intenția de a sista temporar activitatea punctelor de înmatriculare. Biroul politici de reintegrare cheamă Tiraspolul „să revină în albia dialogului constructiv” și „să evite măsurile cu caracter unilateral ce vor afecta drepturile locuitorilor din regiune”. Instituția menționează că problema a fost generată de decizia Tiraspolului de a condiționa preluarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre doar împreună cu plăcuțele care conțin simbolica neautorizată a regiunii separatiste. Biroul precizează că la 22 decembrie, organele vamale ale Republicii Moldova au reținut în cadrul controlului în postul vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și, adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută, care au fost importate pe teritoriul țării de către o companie din regiunea transnistreană. Potrivit IPN, Tiraspolul își motivează intenția de a sista activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului prin faptul că, de mai bine de o săptămână, autoritățile moldovene nu ar permite accesul transportului de mărfuri în regiunea transnistreană, nici cu numere neutre, nici cu numere transnistrene.

Biroul de reintegrare din Guvernul de la Chişinău a reacționat și la intenția Tiraspolului de a bloca accesul fermierilor din localitățile subordonate Chişinăului la terenurile agricole din raionul Dubăsari, situate după șoseaua Râbniţa-Tiraspol. Restricția ar urma să intre în vigoare începând cu 30 iunie 2022 și vizează în jur de 6500 de hectare de pământ, proprietatea privată a fermierilor din localitățile subordonate Chişinăului. Potrivit responsabililor de la Reintegrare, această decizie este una neîntemeiată și cu o conotație politică, iar mecanismul de acces la terenuri a fost realizat și până acum doar parțial și cu intermitențe de către Tiraspol.

Portalul Zona de Securitate notează că regimul separatist spune că a decis să interzică accesul fermierilor la terenuri pentru că autoritățile de la Chişinău nu și-ar fi respectat obligațiile din pachetul Berlin Plus, în particular „paragraful 5 din Decizia Protocolului privind utilizarea terenurilor.” Paragraful 5 la care se referă Tiraspolul ține de anularea unor dosare penale deschise unor colaboratori ai structurilor de forță din regiune care ar fi fost implicați în limitarea accesului fermierilor din Dubăsari la terenurile lor. Anterior, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Federația Rusă pentru încălcarea dreptului la proprietate fermierilor moldoveni din stânga Nistrului. Începând din 2004, administraţia transnistreană le-a îngrădit accesul fermierilor din satele Cocieri, Doroțcaia, Molovata Nouă și Pârâta la pământurile lor aflate după șoseaua Râbniţa – Tiraspol.​

Pe 1 ianuarie 2022 Polonia a preluat președinția în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Cu această ocazie, ministerul român de externe și-a exprimat sprijinul pentru obiectivele poloneze, în special menținerea pe agenda Organizației a soluționării conflictelor prelungite – subiect de interes strategic pentru România. „Partener strategic al României, Polonia preia mandatul într-un moment complex și semnificativ pentru OSCE, cu mize majore pentru securitatea europeană în ansamblu. Soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre și Vecinătatea Estică reprezintă o prioritate strategică pentru România și una din temele promovate activ și la nivelul OSCE. În contextul actual de securitate, implementarea deplină a principiilor și angajamentelor asumate de către statele participante la OSCE reprezintă singura modalitate de garantare a securității și de consolidare a stabilității, transparenței militare și predictibilității securitate în spațiul OSCE”, a declarat ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Președintele american Joe Biden a avut duminică, 2 ianuarie, o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele american reafirmând „sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii ruse”. Este a doua convorbire telefonică între cei doi lideri în trei săptămâni. Rusia a desfășurat aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, iar Moscova solicită garanții de securitate ample din partea Statelor Unite și NATO. În special, Moscova dorește ca Alianța Nord-Atlantică să nu se mai extindă spre Est, să respingă pentru totdeauna aderarea Ucrainei sau a altor țări foste sovietice la NATO și să anuleze planurile sale militare din Europa Centrală și de Est.

Dar administrația Biden și NATO au spus că Alianța își va continua politica „ușilor deschise” și că nicio țară nu are drept de veto asupra aspirațiilor unei alte națiuni de a adera la Alianța Nord Atlantică. De asemenea, administrația Biden afirmă că nu va discuta despre securitatea Ucrainei fără a consulta Kievul. Primele convorbiri între Statele Unite și Rusia sunt programate pentru 10 ianuarie, la Geneva.

Mii de zboruri au fost anulate la nivel global de Anul Nou, deoarece infecțiile cu COVID-19 s-au răspândit în rândul angajaților companiilor aeriene cauzând un considerabil deficit de personal. Potrivit site-ului de urmărire a zborurilor Flightaware.com, peste 4.600 de zboruri au fost anulate de sâmbătă de la prânz. Mai mult de jumătate din anulări au fost înregistrate în Statele Unite. Autoritățile sanitare avertizează cu privire la rapiditatea neobișnuită a actualului val de infectări, cu o rată nemaiîntâlnită până acum în această pandemie. Până în acest moment se consideră că varianta Omicron a coronavirusului generează forme mai puțin grave de boală, însă este una extrem de contagioasă, motiv pentru care ar putea suprasolicita sistemele medicale. „Răspândirea foarte rapidă a tulpinii „se va solda cu un număr mare de spitalizări, mai ales din rândurile nevaccinaților”, a avertizat miercuri Organizația Mondială a Sănătății.

Dragi ascultători, îmi iau aici rămas bun și vă las în compania colegului meu, Lucian Ștefănescu, care vă prezintă principalele apariții muzicale ale perioadei pandemice și în special ale anului 2021.

***

La microfon Lucian Ștefănescu, bine v-am găsit la prima parte a recomandărilor muzicale de sfârșit de an ale postului de radio Europa Liberă, în domeniile jazz, psybient, rock experimental, funk și world. Fiind al doilea an al pandemiei COVID-19, unul complicat spre final din cauza apariției variantei Omicron a coronavirusului, 2021 a fost și el marcat, muzical vorbind, de feluritele restricții impuse de autoritățile din toată lumea pentru a preveni infectările. Muzicienii nu au încetat însă să cânte, în concerte sau în studiourile de înregistrări, iar materialul sonor lansat anul acesta e unul consistent, cu multe apariții discografice demne de semnalat. Începem cu un grup despre care am mai vorbit la rubrica „Dicționar de sunete rare” a Europei Libere, Shpongle, un proiect muzical înființat în Anglia de Simon Posford și Raja Ram, considerați inventatorii genului psybient, care combină muzica world cu trance-ul psihedelic și muzica ambientală. Ce cântă acești oameni combină muzică tradițională din toată lumea cu ceea ce în limba engleză se numește contemporary Western synthesizwer based psychedelic music. Rugat să descrie muzica Shpongle, Simon Posford a răspuns: „e ceva ce n-ați auzit niciodată până acum”. Piesa se numește „Carnival Of Peculiarities”.

Trecem acum în Noua Zeelandă, de unde vine Fat Freddy’s Drop, un septet de la Wellington, al cărui stil muzical e definit ca o combinație de dub, reggae, soul, jazz, rythm and blues și techno. Inițial o trupă de jam session, alcătuită din muzicieni de la diverse alte formații neo-zeelandeze, Fat Freddy’s Drop a devenit la finele lui 1999 o formație de sine stătătoare, și dobândit recunoașterea internațională în 2003 cu piesa „Midnight Marfauders”, redistribuită de case de discuri și discjockeys din Germania. Sînt vestiți pentru improvizațiile spectaculoase din concerte, și au lansat 10 albume. Noi ascultăm acum „Leave Your Window Open”, de pe albumul „Wairunga”, care e coloana sonoră a concertului filmat pe care trupa l-a dat în localitatea cu același nume din Noua Zeelandă, un concert fără public, după modelul Pink Floyd la Pompei.

Ben LaMar Gay e un compozitor și cornetist care mișcă sunet, culoare și spațiu prin filtre folclorice pentru a produce colaje electro-acustice. Unificarea diverselor stiluri făcută de el e întoteauna în serviciul unei teme și niciodată numai o expunere de tehnică. Adevărata tehnică a lui Ben, care e născut la Chicago, e de a da viață unei idei în timp ce exploreaxă și extinde termenul „Americana”, am citat de pe site-ul 3Arts/Chicago Artists. Piesa se numește „Aunt Lola and the Quail”, de pe albumul „Open Arms to Open Us”.

Vanishing Twin e un cvintet de la Londra înființat în 2015, și condus de cîntăreața și ghitarista Cathy Lucas. Numele trupei se referă la absorbția fetală a geamănului lui Lucas în timpul sarcinii. Sunetul acestui grup a fost comparat cu acela al trupei Stereolab și e descris drept psych-jazz brazilian, dar și drept pop experimental psihedelic. Noi ascultăm „The Lift”, de pe albumul „Ooki Gekkou”.

Liars este un grup americano-australian înființat în 2000 la Brooklyn, New York, iar Wikipedia ne spune că muzica acestor domni este, țineți-vă bine, experimental rock, post-punk, dance-punk, noise rock, art punk, electronic, art rock. Liars, deci, cu „Sekwar” de pe albumul „The Apple Drop”.

Încheiem prima parte a recomandărilor muzicale de sfârșit de an ale Europei Libere cu o trupă din Mexic, Muva, a cărei muzică e descrisă pe pagina lor de internet drept, citez: „rock, jazz, progresiv, elemente de muzică clasică, electronică și tribală din diverse părți ale lumii, fără cs să fie vreodată uitate instrumentele și uneltele moștenirii pre-hispanice a Mexicului”, citat închis. Muva deci, cu „Yéetel u pixan Masada”, de pe albumul „YUM CHÁAK”.

Emisiunea noastră se încheie aici, vă remintesc că ați ascultat prima parte a recomandărilor muzicale de sfârșit de ani ale Europei Libere în domeniile jazz, psytbient, rock experimental, funk și world.

Lucian Ștefănescu vă mulțumește pentru atenție, vă urează sărbători fericite și dacă se poate un an mai bun!

Aici e Radio Europa Liberă!

XS
SM
MD
LG