Linkuri accesibilitate

Dezinformare 2021: cele mai jenante momente


Pânzele cu minciuni țesute de instituțiile pro-Kremlin sînd deseori complexe. Cu toate acestea, se fac uneori greșeli stângace. Am adunat 10 exemple din 2021 în care sursele pro-Kremlin sînt prinse în actul producerii de dezinformări absurde, mai mult decât exagerate și în mod particular jenante.

1. Rusia se recunoaște vinovată

După ce Kremlinul a negat ani la rând, ceea ce nu a oprit EUvsDisinfo să scoată la lumină și să adune dovezi legate de anexarea ilegală Crimeei, avem acum dovada fără precedent a prezenței militare rusești în estul Ucrainei, o dovadă care a venit chiar de la statul rus însuș.

Într-un dosar penal de corupție împotriva unei firme locale furnizoare de alimente, Tribunalul districtual Kirovski din orașul Rostov-pe-Don a dezvăluit accidental informații despre furnizarea de hrană armatei rusești staționată în autoproclamatele republici separatiste din estul Ucrainei. Firma furnizoare trimitea de două ori pe săptămână 1.300 de tone de hrană trupelor rusești din Donbas. Un funcționar al companiei a fost acuzat și găsit vinovat că a mediat o mită de 990.000 de ruble (13.400 de dolari americani) pentru un ofițer rus de rang înalt și a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare.

După ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskova declarat că referința la ofițerul superior din verdict a fost o „greșeală”, documentul a dispărut de pe pagina de internet a tribunalului. O copie arhivată este disponibilă online.

2. Eroii și tâlharii

În timpul unui interviu cu un parlamentar bielorus la granița polono-bielorusă, în care era scoasă în evidență starea precară a oamenilor blocați acolo și răspunsul umanitar al Bielorusiei, în spatele parlamentarului pot fi văzuți gardieni înarmați și mascați, care îi țin de fapt captivi pe migranți. Media pro-Kremlinși cea bielorusă controlată de stat folosesc aceste imagini ca să portretizeze Polonia și UE drept agresive și inumane, în contrast cu Bielorusia, care e prezentată drept un actor umanitar. Aceste piese de dezinformare distrag atenția de la faptul că Aleksandr Lukașenka exploatează în mod sistematic ființe umane pentru scopurile sale politice, capitalizînd imaginile tulrburătoare ale suferinței umane.

3. Sexualitatea lui Isus Cristos

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a scris un articol de mai mult de 4.000 de cuvinte despre principiile, viziunile și ambițiile politicii externe rusești în care a formulat un atac la adresa valorilor sistemului de educație occidental. Ministrul a pretins că: „în mai multe țări occidentale, elevii învață la școală că Isus Cristos a fost bisexual”, o aserțiune rapid demantelată de reporteri. Jurnaliștii independenți ruși au găsit originea spuselor lui Lavrov într-un video viral de pe TikTok, în care un copil din Australia spune că „Isus este bi- și non-binar” din moment ce iubește pe toată lumea și e un bărbat îmbrăcat într-o rochie. Nu e o sursă prea de încredere care să fie inclusă într-un document de stat, am putea spune, și i-am putea recomanda ministerului de externe în chestiune să-și dubleze eforturile de verificare a surselor pe care le folosește.

4. Mașa și Ursul

Legat de tema ursului, o publicație din nordul Rusiei a luat o glumă de pe un site satiric drept știre reală: un copil suedez de cinci ani a fost pus în adopție temporară după ce părinții săai i-au arătat filmul rusesc interzis „Mașa și Ursul”. Nu, „Mașa și Ursul” nu e interzis în Suedia, nici măcar de 1 Aprilie.

5. Dualitatea relatărilor despre COVID-19

Din nefericire, numărul dezinformărilor legate de COVID-19 și de vaccinuri a crescut în baza noastră de date. Anul 2021 a adus aspect nou în relatările despre COVID-19 ale instituțiilor pro-Kremlin. Utilizatorii social media au scos în evidență dublul standard al relatărilor pro-Kremlin referitoare la vaccinuri: în timp ce cititorii de limbă rusă sînt încurajați să se vaccineze, versiunile în limba engleză ale RT și Sputnik numesc pandemia o farsă și răspândesc mesaje antivacciniste.

6. Revolte generate de foamete în Europe în perioada Crăciunului?

Foto: Tolga Akmen, AFP, 2021.
Foto: Tolga Akmen, AFP, 2021.

Alimentele abundă în Occident, dar instituțiile pro-Kremlin au insista că penuria de mâncare va face ca delicatesele de Crăciun să lipsească de pe mesele europene și va duce la revolte generate de foamete. Deși e adevărat că au existat câteva probleme minore cu aprovizonarea cu alimente în Marea Britanie, din cauza Brexit-ului și a unui deficit de camionagii, cu siguranță nu au avut loc bătăi și ciocniri cu poliția din cauza lipsei de mâncare, a medicamentelor sau a combustibilului. Doar dacă instituțiile cu pricina s-au referit la La Tomatina, dar chiar și acest război al tomatelor a fost suspendat din cauza pandemiei.

7. Bărbi digitale și deficit de bărbați

Emoticoanele asexuate au generat indignare în rândul parlamentarilor ruși, care au acuzat Occidentul că atacă deliberat Rusia (ultimul bastion al masculinității), cu femei cu barbă și bărbați efeminați.

În mod cu totul straniu, institutul rusesc de stat pentru opinie publică, VTsIOM, a publicat un sondaj în care repondenții au fost întrebați care cred că sînt calitățile masculinității. Sondajul, publicat de mai multe instituțiipro-Kremlin a trecut în revistă următoareșe calități ale bărbaților adevărați: cinste (19 %), încredere (14 %) și acuratețe (9 %). Cu toate acestea, din cele 1.600 de persoane chestionate, 45 la sută nu au putut numi un singur „bărbat adevărat” în Rusia.

8. Omul de zăpadă criminal și o cutie de televizor

Drapelul istoric alb-roșu-alb a devenit simbolul masivelor demonstrații care au urmat controversatelor alegeri prezidențiale organizate în Bielorusia în 9 August 2020. Mii de oameni au fost arestați sau amendați. Între ei, un cetățean în a căruri curte a fost ridicat un om de zăpdadă cu o eșarfă roșie cu inscripția „trăiască Belarus”, o doamnă care purta ciorapi cu culori „greșite” și un locuitor al Minskului care a scos pe fereastra apartamentului său o cutie de televizor în culorile alb și roșu. Chiar dacă criminalizarea oamenilor de zăpdadă, a cutiilor goale și a ciorapilor alb-roșu-alb e ridicolă, consecințele resimțite de cetățenii Bielorusiei sînt îngrozior de reale.

9. Atuncând în deriziune Eurovision-ul

Concursul muzical Eurovision e unul din cele mai mari evenimente culturale din lume, cu un public de aproximativ un miliard de oameni. Un eveniment distractiv care-i leagă pe compozitorii europeni din Europa - și nu numai - de admiratorii lor. Dar nominalizarea în 2021, prin vot popular la Canalul 1 din Rusia, a cântăreței tadjice Manija a fost motiv de îngrijorare. Migranta feministă care exprima sprijin pentru drepturile gay-ilor și care cânta despre emanciparea femeilor a cauzat indignare în cercurile naționaliste. Tsargrad, o instituție de știri online condusă și deținută de oligarhul naționalist Konstantin Malofeev, a spus că Eurovision este un mecanism mondial de stabilire idologică a unei noi ordini coloniale care răspândește ura împotriva Rusiei și e controlată de Statele Unite. Așa să fie oare?.

Iată câteva versuri cântate de Manija:

„Fiecare femeie rusă trebuie să știe

că e suficient de puternică, că poate rupe zidul.
Hei, femeie rusă,
Să nu-ți fie frică, fato!”

10. Actori interziși la televiziune taken off air

Un spetacol TV de la TNT, A fost odată ca niciodată în Russia, a fost interzis după ce comedianții i-au parodiat pe trei campioni ai sarcasmului pro-Kremlin: realizatoarea TV de la Rossiya 1 Olga Skabeeva, directorulp holdingului media de stat Rossiya Segodnya Dimitry Kiselyov, și realizatorul TV Vladimir Solovyov. E clar, actorii ar fi trebuit să rîdă de Greta Thunberg sau de Navalnîi, în loc să-i supună unor critici umoristice pe oricare din slujitorii loiali ai Kremlinului.

Dezinformarea nu e un lucru de rîs

În timp ce posibil ca uneori să chicotim la absurditatea unora din încercările de dezinformare, nu trebuie să uităm că umorul, ridolul, sau hahaganda sînt câteva din tehnicile preferate de dezinformare folosite de consilierii media de la Kremlin. Infoshum, care inundă spațiul informațional cu zgomot și povești greu de crezut are un scop: devierea de la adevăr. Data viitoare când dați peste vreo memă caraghioasă, să nu uitați că satira și umorul pot fi folosite la fel de bine la a defăima, a dezinforma sau a minimaliza.

În 2021, dezinformarea ne-au otrăvit nu numai democrațiile, dar au influențat și deciziile noastre de zi cu zi, de la ce mâncăm, la hainele pe care le purtăm, sau la vaccinurile pe care decidem să (nu) le luăm.

Fie ca în 2022 să folosim lecțiile trecutului pentru ca să facem ca adevărul să fie atît de accesibil și de atrăgător încât să nu poată fi ignorat.

Pentru început, vedeți aici ce a fost în neregulă cu dezinformarea pro-Kremlin în:

2020: DEZINFORMARE ÎN 2020: CELE MAI JENANTE MOMENTE

2019: DEZINFORMARE ÎN 2019: 10 MOMENTE JENANTE

2018: DEZINFORMARE ÎN 2018: 12 MOMENTE JENANTE

Articol preluat de pe site-ul EU vs Disinfo în traducerea lui Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG