Pentru a evita un scenariu similar celui din Kazahstan, Republica Moldova trebuie să-și întărească securitatea și să se apropie de comunitatea europeană. Este opinia expertului Igor Boțan și a fost expusă în cadrul unei dezbateri publice organizate de agenția de știri IPN. Potrivit expertului, Republica Moldova nu are alternativă decât să devină un stat previzibil și să atragă simpatia marilor actori internaționali, care-i vor oferi protecție și potențial de dezvoltare economică, notează Agenția de știri IPN. Igor Boțan consideră că evoluțiile din Kazahstan ar trebui să reprezinte o lecție și pentru autoritățile de la Chișinău și să le determine să găsească soluții pentru consolidarea securității Republicii Moldova. Potrivit lui, un astfel de exercițiu poate fi realizat prin reforme sistemice care vor apropia Republica Moldova de spațiul valoric european.
Politologul Valentin Naumescu a declarat la Digi24 că nu are așteptări pozitive și nu este prea optimist în privința negocierilor din această săptămână, dintre Statele Unite și Rusia, la Geneva, pentru dezamorsarea crizei legate de Ucraina. În opinia sa, după intervenția trupelor ruse în Kazahstan, ar fi fost un prilej „bun, normal și logic” ca aceste negocieri să fie anulate, pentru că „nu vor aduce nimic bun pentru noi și nu au ce să aducă atât timp cât e vorba despre un set de condiții, numite garanții de securitate, pe care le pretinde un regim agresor”, a spus profesorul Naumescu. El crede că eșecul previzibil al acestor negocieri nu va face decât să ofere un argument în plus Moscovei ca să invadeze estul Ucrainei.
Radio Chișinău l-a intervievat pe Serghei Gerasimciuk, expert la Ukrainian Prism, un think tank dela Kiev, în a cărui opinie Rusia încearcă mereu să găsească puncte slabe în țările pe care le atacă și le agresează nu doar militar, ci tulburând și situația politică și pe cea economică. El spune că tensiunile crescânde la granița Ucrainei, precum și ultimaturile înainte de Moscova către Occident sunt o încercare a Kremlinului de a ridica mizele jocului geopolitic. Serghei Gerasimciuk notează că nici Ucraina, nici Republica Moldova nu au suficiente resurse pentru a influența Moscova, iar tot ce pot face este să demonstreze că sunt gata să se apere și să intensifice interacțiunea cu UE. Cât despre trupele ruse din regiunea transnistreană, expertul crede că acestea pot fi folosite cel mai curând ca diversiune în cazul unei noi ofensive ruse în Ucraina.
Constantin Uzdriș, jurnalist de la TVR Moldova, publică pe pagina sa un comentariu dedicat tensiunilor din Kazahstan. În opinia lui, prin chemarea în țară a trupelor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, actualul președinte, Kasîm-Jomart Tokaiev și-ar fi vândut independența și suveranitatea statului în schimbul menținerii la putere. Constantin Uzdriș consideră că calmul cu care au reacționat atât Ministerul de Externe de la Moscova cât și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt a lui Putin, denotă faptul că cei de la Kremlin deja aveau pregătite trupele, fie pentru invadarea statului kazah, fie pentru „ajutor”. Jurnalistul consideră că, în aceste condiții, devine clar că Putin va pleca de la Kremlin cum au plecat Iosif Stalin, Leonid Brejnev, Iurii Andropov și Konstantin Cernenko, toți cu picioarele înainte plimbați de o blindată.
„Au promis americanii rușilor că NATO nu se va extinde?” este titlul unei analize semnată de profesorul Dan Dungaciu pentru Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică din România, pe scurt LARICS. În opinia autorului, în prezent se asistă la încheierea ciclului de extindere euroatlantică spre Est. (...) Țările care au reușit asta până acum, sunt în coșul câștigător. Celelalte, nu, constată Dan Dungaciu. Frontiera occidentală se oprește, iar granița rămâne așa cum este astăzi, cel puțin pentru o generație. Nu atât energia occidentală s-a epuizat, cât a crescut capacitatea de ripostă a frontierei ruse. În termeni de costuri, extinderea NATO sau UE spre Est s-ar dovedi astăzi incomparabil mai greu de suportat decât eventualele beneficii.