Linkuri accesibilitate

Apogeul variantei Omicron, în februarie. Va rezista sistemul public de sănătate?


Autoritățile sanitare de la Chișinău anunță că au confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina Omicron ai virusului SARS CoV 2. Din 149 de probe verificate de specialiști, în 16 a fost depistată noua variantă a coronavirusului. Printre pacienții infectați sunt un bebeluș de două luni și o femeie însărcinată. Medicii constată creșterea numărului de infectări și anticipează un nou val al pandemiei de la mijlocul lunii ianuarie.

Apogeul variantei Omicron, în februarie. Va rezista sistemul public de sănătate?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00

Cazurile de infectare practic s-au dublat în această săptămână. Luni s-au înregistrat peste 600 de noi infectări, spre deosebire de începutul săptămânii trecute, când fuseseră raportate puțin peste 200 de cazuri. Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, semnalează începerea unui nou val de infectări, datorat în special tulpinii Omicron al virusului SARS CoV 2. Oficialul din sănătate a confirmat prezența noii tulpini în 16 cazuri, inclusiv la un bebeluș și o femeie însărcinată. Actualmente infecțiile cu Omicron reprezintă cam zece la sută din numărul total de cazuri, spune Nicolae Jelamschi:

Probabil că acest val va fi undeva până la Paști

„Cam 50 la 50. O parte dintre cei vaccinați sunt și în spital și acasă, iar o parte dintre cei nevaccinați de asemenea sunt acasă. Câteva persoane sunt asimptomatice, două dintre ele voiau să plece înapoi în țările din care au venit, de peste hotare, și doar au venit să facă testul pentru a pleca și au fost depistați ca purtători. Probabil că acest val va fi undeva până la Paști, deci, sfârșitul lunii februarie va fi apogeul acestui val, apoi va descrește.”

Din martie 2020, când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus, tabloul infectărilor în R. Moldova arată în felul următor: 380 de mii de cazuri, zece mii de decese și un proces lent de vaccinare anti-COVID. Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a confirmat că în ultimele săptămâni a scăzut interesul pentru imunizare, însă a crescut administrarea dozei booster. Până în prezent, 85 de mii de persoane și-au administrat a treia doză. Nicolae Jelamschi speră că avertizările legate de varianta Omicron al virusului îi va determina pe cei nevaccinați să se imunizeze:

„Sperăm că varianta Omicron sau acest genom de virus va impulsiona cumva populația să se vaccineze, chiar dacă în Europa se discută și ultimele articole care sunt spun că varianta Omicron este una mai infecțioasă însă mai puțin periculoasă. Totuși, să nu uităm că noi avem 90 % varianta Delta, care este cu complicații mai grave. Respectiv, suntem în estimări să atingem cifra de vaccinare mai rapid.”

Datele cu care operează autoritățile sanitare arată că la moment puțin peste 30 la sută din populație este vaccinată cu două doze, în condițiile în care Ministerul Sănătății își propusese să ajungă la o rată de 70 la sută în toamna anului trecut. Experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc, nu exclude că cifrele reale privind prezența tulpinei Omicron în R. Moldova ar fi diferite decât cele prezentate astăzi de Agenția Națională de Sănătate Publică.

„Problema cea mai mare în acest val cu Omicron este accesul la sistemele de sănătate, începând cu accesul la testare, accesul la medicii de familie și deja accesul la spitalizări. Capacitatea sistemului de sănătate este limitată și asta e una dintre limitările pe care o au toate țările, inclusiv cele dezvoltate. Aici trebuie de lucrat în așa fel încât să se optimizeze niște procese, astfel încât și pacienții să interacționeze cu un lucrător medical și să știe că totul fac corect, dar și să permitem sistemului să acopere solicitările.”

Pentru identificarea tulpinii Omicron, experții în sănătate utilizează metoda de secvențiere, care costă în jur de două mii de euro. Cele 16 probe efectuate și analizate de Agenția Națională de Sănătate Publică au costat în jur de 30 de mii de euro. Șeful ANSP a precizat că testele pentru secvențiere au fost donate de Organizația Mondială a Sănătății.

XS
SM
MD
LG