Linkuri accesibilitate

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a depus plângere la CEDO


Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo
Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, cea mai celebră victimă a „curățirii” judiciarului de către președinta Maia Sandu și guvernarea PAS, a depus plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează ProTV.

Victor Munteanu, avocatul lui Stoianoglo, a spus că plângerea se referă la plasarea procurorului general în arest la domiciliu, în mod abuziv, în opinia sa. „Orice limitare de libertate trebuie să fie bazată pe o bănuială rezonabilă”, a spus avocatul, exprimându-și încrederea că R. Moldova va fi condamantă de CEDO în acest caz.

Stoianoglo a fost suspendat în baza unei legi speciale, aprobată de majoritatea parlamentară pro-prezidențială, fiind învinuit apoi de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, depășirea atribuțiilor etc. Procurorul general a fost reținut în octombrie, prin proceduri pe care el și aliații lui le-au calificat drept exagerate. Pe 9 decembrie a fost eliberat din arest la domiciliu. În prezent este cercetat în regim de „eliberare provizorie sub regim judiciar”. Stoianoglo respinge toate învinuirile și a declarat că ar fi victima „răzbunării” Maiei Sandu.

Reforma legislativă care a permis suspendarea lui Stoianoglo a fost criticată de Comisia de la Veneția într-un aviz publicat la 13 decembrie, în care se spune că schimbările legislative „nu ar trebui să urmărească înlocuirea anumitor deținători de funcții sub pretextul unei reforme instituționale”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG