Linkuri accesibilitate

Agenția de informații a armatei ucrainene: Moscova și-a sporit ajutorul militar pentru separatiști din estul Ucrainei


Luptători ai auto-proclamatei Republici a poporului Luhansk în apropiere de așezarea Frunze, regiunea Luhansk, Ucraina, 24 decembrie 2021
Luptători ai auto-proclamatei Republici a poporului Luhansk în apropiere de așezarea Frunze, regiunea Luhansk, Ucraina, 24 decembrie 2021

Agenția de informații a armatei ucrainene spune că Moscova și-a sporit ajutorul militar pentru separatiști din estul Ucrainei, și că eforturile de recrutare de mercenari au crescut în mai multe părți ale Rusiei.

Într-o postare pe Facebook din 21 ianuarie, agenția spune că mai mult de 7.000 de tone de combustibil, tancuri, sisteme de artilerie auto-propulsarte, mortiere și alte tipuri de armament au fost trimise în Ucraina din Rusia în ultimele săptămâni.

Moscova neagă că ar fi implicată militar în războiul din estul Ucrainei, în ciuda dovezilor de netăgăduit că a oferit sprijin militar, economic și politic formațiunilor separatiste care controlează părți din regiunile ucrainene Luhansk și Donețk de la începerea conflictlui armat în 2014.

În declarația agenției de informații a armatei ucrainene se mai spune că centrele de recrutare din Rusia și-au întețit eforturile de angajare de mercenari pentru luptele din estul Ucrainei.

Anunțul agenției de informații a armatei ucrainene vine în contextul masivei desfășurări de forțe și armamente rusești la granița cu Ucraina și în regiunea ucraineană Crimeea, ocupată ilegal de Moscova. Autoritățile de la Kiev și guvernele occidentale au spus că e posibil ca Rusia să pregătească o intervenție militară directă în Ucraina, o acuzație negată de autoritățile ruse .

Șefii diplomațiilor din Statele Unite, Germania, Franța și Marea Britanie s-au întâlnit în 20 ianuarie la Berlin și au avertizat Moscova că va avea de înfruntat o „ripostă rapidă și severă” și „consecințe grave”, în eventualitatea unei escaladări a conflictului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG