Linkuri accesibilitate

Țările baltice au anunțat că vor trimite armament antitanc și antiaerian Ucrainei


Între armele ce vor fi trimise Ucrainei se află și rachetele anti-tanc Javelin (imagine de arhivă)
Între armele ce vor fi trimise Ucrainei se află și rachetele anti-tanc Javelin (imagine de arhivă)

Estonia, Letonia și Lituania au anunțat că vor trimite armament antitanc și antiaerian Ucrainei, pentru a ajuta această țară în eventualitatea unei invazii rusești. Cele trei țări baltice și alte state membre NATO au anunțat planul vineri într-o declarație comună.

„În lumina creșterii presiuni militare a Rusiei în interiorul și în jurul Ucrainei, statele Baltice au decis să vină în întâmpinarea nevoilor Ucrainei, oferind asistență în plus în chestiuni legate de apărare. Ajutorul va continua să sporească puterea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și populația în cazul unei posibile invazii rusești”, se spune în documentul citat.

Agenția Reuters citează trei surse care sînt la curent cu această temă cu declarația că statele baltice au primit încuviințarea Statelor Unite pentru acest transfer de armament în cursul săptămânii.

Estonia va trimite rachete anti-tanc Javelin, iar Letonia și Lituania rachete antiaeriene Stinger.

Ajutorul baltic pentru Ucraina vine într-un moment în care relațiile dintre Rusia, pe de-o parte, și Washington și aliații săi din NATO, pe de altă parte, se află într-un punct foarte jos. Statele Unite și NATO au avertizat că desfășurarea de trupe și armament rusesc în apropiere de granița cu Ucraina e un posibil preludiu pentru o invazie.

Moscova, care a negat că are intenția să invadeze Ucraina, așa cum a făcu-o în 2014 când a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, a cerut garanții că foste republici sovietice cum e Ucraina nu vor fi primite în Alianța Nord-Atlantică.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG