Linkuri accesibilitate

Statele Unite au trimis un ajutor militar Ucrainei


Ajutor militar american pentru Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

În mijlocul unei crize severe cu Rusia, Statele Unite au trimis un ajutor militar Ucrainei, relatează agenția DPA. Un avion de transport american a aterizat noaptea trecută pe un aeroport de la Kiev, a anunțat pe Twitter ambasada Statelor Unite.

Aparatul avea la bord 90 de tone de „sprijin letal, inclusiv muniție pentru apărătorii liniei frontului Ucrainei”. Sprijinul a fost acordat la ordinul președintelui Statelor Unite Joe Biden.

Ambasada americană a publicat pe Twitter poze din timpul descărcării avionului, precizînd că e prima din mai multe livrări. „Transportul - și 2,7 miliarde [de dolari] din 2014 demonstrează angajamentul Statelor Unite de a ajuta Ucraina să-și întărească capacitatea de apărare în fața agresiunii crescânde a Rusiei”, se spune în mesajul postat de ambasadă.

DPA notează că Rusia i-a cerut în mod repetat Ucrainei să nu se mai înarmeze pentru că asta ar alimenta tensiunile militare și ar putea încuraja Kievul să atace, de exemplu, regiunea Donbas în estul fostei republici sovietice, pentru a recuceri provinciile separatiste pro-ruse Luhansk și Donețk,

Șefii diplomațiilor americană și rusă au convenit să continue eforturile comune pentru detensionarea situației legată de Ucraina. Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit pe 21 ianuarie la Geneva în ceea ce Blinken a numit un „moment critic” în criza legată de desfășurarea a zeci de mii de militari ruși în apropiere de granița Rusiei cu Ucraina.

Recent Kremlinul a criticat aspru livrarea de arme anti-tanc ușoare din Marea Britanie în Ucraina. Iar acum Estonia, Letonia și Lituania au anunțat și ele că vor trimite armament antitanc și antiaerian Ucrainei, pentru a ajuta această țară în eventualitatea unei invazii rusești. Cele trei țări baltice și alte state membre NATO au anunțat planul vineri într-o declarație comună.

XS
SM
MD
LG