Linkuri accesibilitate

ANSP: Varianta Omicron a devenit dominantă, dar puțini dintre cei care se infectează fac și teste


Se estimează că 63% din cazurile de coronavirus din R. Moldova sunt varianta Omicron mult mai contagioasă decât alte tulpini, a anunțat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi.

Cele două săptămâni de educație online a scăzut din intensitate transmiterii infecției, dar incidența rămâne în continuare foarte mare în orașe în special, dar și la nivel național, a mai spus responsabilul din sănătate. Totodată, Jelamschi admite că pacienții care dau teste și ajung la evidența sistemului sanitar sunt doar o mica parte din numărul celor care fac boala și care nu apelează la specialiști.

Datele oficiale arată că incidența de îmbolnăviri de coronavirus pentru săptămâna trecută la 100 mii populație rămâne foarte ridicată, chiar dacă s-a redus ușor față de săptămâna anterioară. Pentru comparație incidența la nivel național de 754 de cazuri e de peste trei ori mai mare decât în luna noiembrie. În capitală acest indicator este dublu, în raioanele din stânga Nistrului depășește 1200, iar la Bălți - aproape 870 de cazuri la 100 de mii de locuitori. Doar în Telenești se atestă o rată mai mică, ce ar corespunde nivelului de alertă portocaliu.

Din totalul testelor efectuate, procentul probelor pozitive este de 29%, la fel un indicator destul de ridicat. A crescut numărul deceselor cauzate de Covid-19 cu aproape 11%. Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, admite că transmiterea intercomunitară este mult mai largă decât ce apare în statistică. El a spus că datele de laborator arată că tulpina Omicron a devenit dominantă, cu peste 60%.

Ceea ce vedem noi este partea superioară a icebergului

„Incidența pe care o vedem acum este una care este datorată atât prezenței tulpinii Omicron care decurge într-o formă clinică mai ușoară și marea majoritate a celor care fac formei ușoare nu se adresează pentru testare. Respectiv ceea ce vedem noi este partea superioară a icebergului și avem foarte multe persoane care fac o formă ușoară, asimptomatică și consideră că nu este necesar să facă un test pentru a confirma aceasta”.

Totodată, campania de vaccinare a scăzut din intensitate, a mai spus directorul ANSP. Săptămâna trecută s-au vaccinat cei mai mulți cetățeni cu doza a treia, peste 23 de mii, și de trei ori mai puțini cu prima doză. În Chișinău rata de vaccinare ciclu complet este de 44%, Soroca – 34%, la polul opus Leova – 20% și Găgăuzia – 18%. La nivel național acest indicator este de aproape 30%.

După părerea expertei în sănătate publică Rodica Rusu-Grama autoritățile gestionează „destul de slab” criza pandemică, drept dovadă ar fi jumătățile de măsură admise, spune ea, de exemplu, existența restricțiilor, dar funcționarea cluburilor cu draperiile trase, pe semiîntuneric, sau felul în care nu verifică deținerea certificatului de vaccinare de diferite instituții care au această obligație.

„Numărul mic de vaccinare și numărul mare de încălcări, inclusiv certificatele false pe care în ultimul timp le vedem tot mai frecvent de fapt ne indică o situație gravă, populația noastră preferă să plătească bani numai să nu se vaccineze. Problema cea mai mare e faptul că populația a pierdut încrederea în autorități și toate măsurile de restricții pur și simplu sunt ignorate. Nu este o abordare serioasă. Este cel mult o simulare de gestionare [a pandemiei], dar nu o gestionare adevărată”.

Gestionarea crizei pandemice nu poate fi pusă pe umerii unui minister, este convingerea expertei Rodica Rusu-Grama, anume aici ar fi greșit guvernarea de azi, ca și cea precedentă.

Autoritățile insistă că nu vor relaxa restricțiile, cu o asemenea incidență ridicată, îndemnând cetățenii să se vaccineze, protejându-și întâi de toate sănătatea lor și a celor apropiați. Cât despre eventuale nereguli ei dau asigurări că vor fi investigate iar făptașii pedepsiți.

XS
SM
MD
LG