Linkuri accesibilitate

Chișinăul amână convorbirile cu Tiraspolul pe fundalul crizei din Ucraina


Mărțișoare-cadou la o tarabă din Tiraspol, martie 2021.
Mărțișoare-cadou la o tarabă din Tiraspol, martie 2021.

Autoritățile de la Chișinău au decis să ia o pauză de două săptămâni în convorbirile cu Tiraspolul, după ce Rusia a recunoscut, la 21 februarie, independența regiunilor separatiste din Ucraina, Luhansk și Donețk, iar Republica Moldova a „condamnat vehement” acest pas al Moscovei.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat Europei Libere că l-a informat pe negociatorului transnistrean Vitali Ignatiev că este așteptat la Chișinău abia pe 10 martie pentru a doua lor întâlnire în formatul 1+1, și nu pe 25 februarie cum se intenționa anterior.

Președinta Maia Sandu a spus că R. Moldova „condamnă vehement acțiunile ostile față de Ucraina și susține ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

În interviul pentru Europa Liberă, Serebrian a spus că „R. Moldova și dosarul transnistrean sunt interconectate cu tot ce se întâmplă în regiune și la dosarul din Donbas”. El crede că decizia Rusiei în privința regiunilor separatiste ucrainene va „avea fără îndoială un impact” asupra problemei transnistrene, „măcar din simplu motiv că și Ucraina își va reseta poziția”, considerând că pentru ea regiunea transnistreană este o „problemă de securitate”.

Vicepremierul moldovean nu se așteaptă neapărat la o schimbare a poziției Rusiei față de regiunea transnistreană despre care spune oficial că o consideră parte a R. Moldova. „Sper că situația în R. Moldova nu va fi afectată chiar atât de mult, încât să se producă o destabilizare a țării, o redeschidere a acestui dosar conflictual și este una din sarcinile mele ca negociator-șef ca să mențin lucrurile stabile”, a mai spus Serebrian.

Fost ambasador al R. Moldova la Berlin, el și-a început mandatul de vicepremier pe 19 ianuarie, funcția sa având ca obiectiv apropierea malurilor Nistrului și reintegrarea R. Moldova.

Serebrian a făcut prima sa vizită în stânga Nistrului pe 18 februarie pentru a se întâlni cu Ignatiev, care este așa-zisul ministru de externe în cabinetul regiunii separatiste.

El spune că a cerut respectarea drepturilor omului, asigurarea liberei circulații și acces pentru fermierii din satele moldovene de pe platoul Cocieri la terenurile lor din partea estică a șoselei Camenca – Tiraspol, dar că „dialogul n-a condus nicăieri” și că, pentru moment, „în toate direcțiile avem blocaje”.

XS
SM
MD
LG