Moneda națională a Rusiei s-a devalorizat masiv după ce țările din grupul celor șapte state puternic industrializate (G7) au impus sancțiuni dure Moscovei pentru invadarea neprovocată a Rusiei. Rubla a căzut luni 28 februarie la 114 de unități pentru un dolar american, de la 83,7 cât era la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit datelor furnizate de Bloomberg.
Băncile comerciale rusești au oferit o rată de schimb încă și mai joasă, între 120-140 de ruble pentru un dolar, potrivit ruski.ru. Moneda națională rusă și-a pierdut aproape 40 de procente din valoare din octombrie anul trecut, când Rusia a început să concentreze trupe la granița cu Ucraina. La sfârșitul săptămânii trecute, G7 a anunțat că va sancționa Banca centrală de laMoscova și va tăia accesul câtorva din principalele instituții financiare ale Rusiei la sistemul global de comunicare bancară cunoscut sub numele de SWIFT.
UE: războiul neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina riscă să disloce peste șapte milioane de oameni
Zeci de mii de ucraineni, în majoritate femei și copii, continuă să treacă granițele vestice ale țării lor fugind din fața luptelor dintre forțele ucrainene și trupele rusești invadatoare. Uniunea Europeană a avertizat că războiul neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina riscă să disloce peste șapte milioane de oameni.
Agenția ONU pentru refugiați a anunțat pe 27 februarie că apriximatov 378.000 de ucraineni și-a părăsit locuințele în cele patru zile de la declanșarea atacului rusesc, cei mai mulți dintre ei refugiindu-se în state membre ale Uniunii Europene ca Polonia, România, Ungaria și Slovacia.
„Suntem martori la ceea ce ar putea deveni cea mai mare criză umanitară pe continenul european în mulți, mulți ani”, a declarat pe 27 februarie Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor după o reuniune a miniștrilor de interne comunitari dedicată fluxului de refugiați din Ucraina.
Alertă de securitate: zborurile de pasageri din și spre Rusia se împuținează
Ambasada Statelor Unite de la Moscova le-a cerut americanilor să părăsească Rusia imediat, după ce companiile aeriene au început să-și suspende zborurile din cauză că tot mai mult țări își închid spațiile aeriene pentru avioanele rusești.
„Un număr crescând de companii aeriene își suspendă zborurile din și spre Rusia și numeroase țări și-a închis spațiile aeriene pentru conpaniile aeriene rusești”, a spus amabsada americană pe 27 februarie într-o declarație postată pe pagina sa de internet.
Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, cel mai mare atac împotriva unui stat european de la al Doilea Răsboi mondial încoace, a generat un baraj de represalii occidentale, între care și închiderea spațiilor aeriene pentru zborurile rusești.
Casa Albă a anunțat că președintele american Joe Biden se va întâlni prin videoconferință luni cu liderii țărilor aliate și partenere pentru a discuta despre cele mai recente evoluții privind invazia rusească în Ucraina și pentru a coordona un răspuns unit.