Linkuri accesibilitate

În timpul evacuării civililor de la Irpin, din apropiere de Kiev, 8 martie 2022
În timpul evacuării civililor de la Irpin, din apropiere de Kiev, 8 martie 2022

Invazia rusă în Ucraina, ziua 14 | Progrese lente în evacuarea civililor

  • Kievul cere Moscovei să accepte o încetare a focului pentru a permite restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl.
  • Zelenski reafirmă necesitatea impunerii unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.
  • SUA au respins planul Poloniei de a transfera flota sa de avioane MiG-29 de fabricație sovietică în Ucraina, prin intermediul bazei aeriene americane de la Ramstein, din Germania. Washingtonul se ferește de o astfel de mișcare, deoarece ar putea escalada conflictul.
  • Uniunea Europeană adoptă a treia serie de sancțiuni vizând un număr și mai mare de oligarhi și oficiali apropiați președintelui Vladimir Putin
  • Kamala Harris, vicepreședinta SUA, vizitează Polonia și România pentru a discuta despre invazia Ucrainei și criza refugiaților
  • Președintele SUA, Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și altor tipuri de carburanți din Rusia, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina.

Invazia rusă ziua a 13-a, AICI

22:15 9.3.2022

Ministerul rus al apărării a confirmat pentru prima oară că între trupele care invadează Ucraina se află și reccruți. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, a declarat miercuri că „unii din recruți” au fost capturați de către forțele ucrainene, și a adăugat că „aproape toți recruții” au fost retrași de pe terioriul ucrainean. Autoriățile ruse, inclusiv președintele Vladimir Putin, au insistat că nu au existat recruți în invazia rusă a Ucrainei, și că doar militari cu contract luptă acolo Dar autorităățile ucrainene au postat numeroase înregistări video care arată militari ruși capturați cu vârste între 18-20 de ani.

20:21 9.3.2022

Atacul aerian rusesc asupra spitalului de copii din Mariupol nu a făcut victime, însă cel puțin 17 persoane au fost rănite, a declarat șeful administrației regionale de stat Donețk, Pavel Kirilenko, citat de agenția UNIAN.

19:16 9.3.2022

Ucraina a acuzat forțele militare ruse de bombardarea unui spital de copii din Mariupol. Consiliul municipal din Mariupol a declarat că spitalul a fost distrus, adăugând că nu are încă informații despre posibilele victime.

Președintele Volodimir Zelenski a condamnat atacul, spunând că copiii zac blocați sub dărâmături în urma bombardamentelor rusești. Liderul de la Kiev și-a reluat apelul pentru o zonă de interdicție aeriană condusă de NATO deasupra Ucrainei pentru a proteja țara de bombardamentele aeriene rusești.

Spitalul din Mariupol după atac (imagini publicate de Consiliul municipal)
Spitalul din Mariupol după atac (imagini publicate de Consiliul municipal)

18:58 9.3.2022

Ministrul moldovean de externe Nicu Popescu a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că ţara sa este „cel mai fragil vecin al Ucrainei”, motiv pentru care are nevoie de sprijin şi de finanţare europeană pentru că, spune diplomatul, „nimeni nu are niciun interes ca realitățile din Republica Moldova să se degradeze mai mult”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG