Linkuri accesibilitate

În timpul evacuării civililor de la Irpin, din apropiere de Kiev, 8 martie 2022
În timpul evacuării civililor de la Irpin, din apropiere de Kiev, 8 martie 2022

Invazia rusă în Ucraina, ziua 14 | Progrese lente în evacuarea civililor

  • Kievul cere Moscovei să accepte o încetare a focului pentru a permite restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl.
  • Zelenski reafirmă necesitatea impunerii unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.
  • SUA au respins planul Poloniei de a transfera flota sa de avioane MiG-29 de fabricație sovietică în Ucraina, prin intermediul bazei aeriene americane de la Ramstein, din Germania. Washingtonul se ferește de o astfel de mișcare, deoarece ar putea escalada conflictul.
  • Uniunea Europeană adoptă a treia serie de sancțiuni vizând un număr și mai mare de oligarhi și oficiali apropiați președintelui Vladimir Putin
  • Kamala Harris, vicepreședinta SUA, vizitează Polonia și România pentru a discuta despre invazia Ucrainei și criza refugiaților
  • Președintele SUA, Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și altor tipuri de carburanți din Rusia, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina.

Invazia rusă ziua a 13-a, AICI

06:43 9.3.2022

UNESCO a cerut o mai mare protecție a siturilor de patrimoniu cultural al Ucrainei pe fondul invaziei brutale și neprovocate a Rusiei.

Sfânta Fecioară din Oranta, mozaic din catedrala Sfânta Sofia, Kiev, monument datând din anul 1011
Sfânta Fecioară din Oranta, mozaic din catedrala Sfânta Sofia, Kiev, monument datând din anul 1011

„Trebuie să salvăm moștenirea culturală din Ucraina, ca o mărturie a trecutului, dar și ca un catalizator al păcii și al coeziunii pentru viitor”, a afirmat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO. într-o declarație din 8 martie.

De la începutul invaziei ruse, UNESCO a fost în contact permanent cu instituțiile ucrainene pentru a evalua situația și a consolida protecția siturilor de patrimoniu cultural. Cu ajutorul imaginilor din satelit, UNESCO încearcă să monitorizeze daunele provocate de invazia Rusiei asupra siturilor de patrimoniu cultural din Ucraina. UNESCO și-a confirmat, de asemenea, intenția de a sprijini angajații ucraineni din domeniul culturii.

07:08 9.3.2022

Polonia a declarat că este pregătită să predea toate avioanele sale MiG-29 unei baze aeriene americane din Germania îndemnând și alți membri NATO care dețin același tip de avioane de război rusești să facă același lucru, a declarat Ministerul de Externe într-o declarație din 8 martie.

Parlamentarii americani au presat administrația președintelui Joe Biden pe 7 martie să faciliteze transferul de avioane de luptă în Ucraina din Polonia și din alte țări NATO și est-europene, după o cerere făcută pe 5 martie de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pentagonul nu a reacționat la acest anunț, iar subsecretarul de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a afirmat că decizia poloneză este neașteptată.

07:58 9.3.2022

Rețeaua globală de fast-food McDonald’s a anunțat că închide temporar toate cele 850 de reprezentanțe din Rusia.

„Conflictul din Ucraina și criza umanitară din Europa au cauzat suferințe de nespus oamenilor nevinovați”, a declarat CEO-ul McDonald’s, Chris Kempczinski, într-o declarație obținută de RFE/RL. „McDonald's a decis să închidă temporar toate restaurantele noastre din Rusia și să întrerupă toate operațiunile de pe piață”, se spune în declarație.

Kempczinski a mai afirmat că McDonald's continuă să-și sprijine angajații din Ucraina, inclusiv să le plătească „salariile complete”, contribuind deopotrivă cu 5 milioane de dolari pentru un fond de asistență pentru angajați. McDonald's a închis temporar 108 restaurante în Ucraina. Spre deosebire de alte mărci mari de fast-food din Rusia care sunt francize - inclusiv KFC, Pizza Hut, Starbucks și Burger King - McDonald's deține 84% din restaurantele sale din Rusia.

09:19 9.3.2022

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, urmează să sosească în Polonia pe 9 martie pentru a se întâlni cu oficialii polonezi pentru a discuta despre invazia rusă a Ucrainei și impactul pe care îl are războiul asupra regiunii. În timpul călătoriei sale proiectată să se desfășoare între 9 și 11 martie, Harris va vizita și România, țară membră NATO situată pe flancul de sud-est al alianței.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG