Linkuri accesibilitate

În timpul evacuării civililor de la Irpin, din apropiere de Kiev, 8 martie 2022
În timpul evacuării civililor de la Irpin, din apropiere de Kiev, 8 martie 2022

Invazia rusă în Ucraina, ziua 14 | Progrese lente în evacuarea civililor

  • Kievul cere Moscovei să accepte o încetare a focului pentru a permite restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl.
  • Zelenski reafirmă necesitatea impunerii unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.
  • SUA au respins planul Poloniei de a transfera flota sa de avioane MiG-29 de fabricație sovietică în Ucraina, prin intermediul bazei aeriene americane de la Ramstein, din Germania. Washingtonul se ferește de o astfel de mișcare, deoarece ar putea escalada conflictul.
  • Uniunea Europeană adoptă a treia serie de sancțiuni vizând un număr și mai mare de oligarhi și oficiali apropiați președintelui Vladimir Putin
  • Kamala Harris, vicepreședinta SUA, vizitează Polonia și România pentru a discuta despre invazia Ucrainei și criza refugiaților
  • Președintele SUA, Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și altor tipuri de carburanți din Rusia, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina.

Invazia rusă ziua a 13-a, AICI

09:31 9.3.2022

Președintele american Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol rusesc în Statele Unite afirmând că este o „lovitură puternică” pentru războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Într-un discurs ținut la Casa Albă pe 8 martie, Biden și-a avertizat de asemenea concetățenii că „apărarea libertății va costa”.

„Este posibil ca Rusia să continue avansul cu un preț oribil, dar acest lucru este deja clar - Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin”, a mai spus Biden. „Putin poate fi capabil să ia un oraș, dar nu va putea niciodată să țină țara”.

11:32 9.3.2022

Rusiei și Belarusului nu ar trebui să li se permită să găzduiască, să candideze pentru organizarea sau sau să li se acorde niciun eveniment sportiv internațional după invadarea Ucrainei, susțin SUA și aliații într-o declarație publicată de Departamentul de Stat al SUA pe 8 martie.

Declarația face apel la organizațiile și federațiile sportive internaționale să limiteze oportunitățile de sponsorizare pentru companiile legate de guvernele din Federația Rusă și Belarus. Declarația a fost semnată de oficiali din 37 de țări, inclusiv Regatul Unit, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Canada, Belgia și Statele Unite.

13:16 9.3.2022

Uniunea Europeană a fost de acord cu o a treia rundă de sancțiuni impuse Rusiei vizând un număr și mai mare de oligarhi și oficiali apropiați președintelui Vladimir Putin, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia.

Președinția franceză a Consiliului UE a declarat într-o serie de tweet-uri pe 9 martie că noile sancțiuni se vor aplica „liderilor și oligarhilor ruși și membrilor familiilor acestora implicați în agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.​

A treia rundă de sancțiuni impuse Rusiei, cel mai mare pachet agreat la nivelul Uniunii Europene de la începutul invaziei pe 24 februarie, include înghețarea activelor Băncii centrale ruse la nivel unional și interzicerea mass-mediei Kremlinului în Uniunea Europeană.

Președinția franceză a declarat că noile sancțiuni aprobate pe 9 martie includ și sectorul maritim, iar măsurile vizează excluderea a trei bănci din Belarus din sistemul de plată financiară SWIFT, clarificând totodată problema criptomonedelor și oferind o listă completă de tehnologii și bunuri care nu pot fi vândute între Rusia și UE.

15:55 9.3.2022

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat că dacă deasupra Ucrainei nu va fi impusă o zonă de interdicție aeriană (no-fly zone), comunitatea internațională va fi responsabilă pentru o catastrofă umanitară în masă. Într-un nou mesaj video, Zelenski a declarat că Rusia și-a intensificat invazia începută cu 14 zile în urmă și că lumea nu poate sta cu mâinile în sân. „Rusia folosește rachete, avioane și elicoptere împotriva noastră, împotriva civililor, împotriva orașelor noastre, împotriva infrastructurii noastre. Este datoria umanitară a lumii să răspundă”, a spus el. Săptămâna trecută, NATO a respins solicitarea Kievului pentru impunerea unei zone de non-survol deasupra Ucrainei, din cauza temerilor că o confruntare directă cu Rusia ar putea declanșa un război mai amplu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG