Linkuri accesibilitate

Rusia a lovit o bază militară ucraineană la granița cu Polonia


Exerciții militare la Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității de la Yavoriv. Un militar ucrainean distruge un buncăr cu armament furnizat Ucrainei de Statele Unite, 4 februarie 2022.
Exerciții militare la Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității de la Yavoriv. Un militar ucrainean distruge un buncăr cu armament furnizat Ucrainei de Statele Unite, 4 februarie 2022.

Armata rusă a bombardat baza militară ucraineană Yavoriv din vestul Ucrainei, situată la mai puțin de 25 de kilometri de granița cu Polonia, a anunțat administrația militară regională din Lvov, pe 13 martie. „Invadatorii au lansat un atac aerian asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității. Potrivit datelor preliminare, au fost trase opt rachete”, se spune într-un comunicat postat pe rețelele de socializare.

Potrivit estimărilor preliminare, „nu există morți, dar informațiile despre răniți și răniți sunt clarificate”, a declarat Anton Mironovici, purtătorul de cuvânt al Academiei Forțelor Terestre a Forțelor Armate Ucrainene, citat de agenția de presă Interfax Ucraina.

Poligonul de 360 de kilometri pătrați este unul dintre cele mai mari din Ucraina și cel mai mare din partea vestică a țării. Ucraina desfășoară acolo majoritatea exercițiilor sale cu țările NATO.

Într-o evoluție separată, primarul orașului Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei a spus că aeroportul local a fost ținta unei lovituri.

„Exploziile auzite în această dimineață au fost de la un atac asupra aeroportului”, a declarat Ruslan Martsinkiv pe Facebook.

Cu o zi mai devreme, un înalt oficial rus a avertizat că Moscova ar putea lovi convoaiele occidentale care transportă echipamente militare către Ucraina. Vorbind la televiziunea rusă de stat, ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a spus că Moscova a avertizat Statele Unite că va considera drept „ținte legitime” livrările de arme occidentale către Ucraina.

La scurt timp, președintele american Joe Biden a dispus ca Ucrainei să-i fie furnizate noi arme în valoare de 200 de milioane de dolari și altă asistență, inclusiv pentru instruirea armatei. Astfel, sprijinul total în domeniul securității acordat de Statele Unite Ucrainei în ultimul an a ajuns la 1,2 miliarde de dolari.

Într-o aparentă reacție la amenințarea rusească privind atacarea convoaielor cu ajutor militar pentru Ucraina, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că Uniunea Europeană este îngrijorată de „extinderea activităților militare ale Rusiei” împotriva uneia dintre țările NATO. Livrările occidentale de armament în Ucraina au loc preponderent prin Polonia.

„Pe de o parte, încercăm să sprijinim Ucraina, iar pe de altă parte – să prevenim un mare război”, a spus Borrell într-un interviu pentru CNN Turk la 12 martie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG