Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin nu și-a manifestat interesul pentru vreun armistițiu


Un panou cu președintele rus Vladimir Putin și mesajul acestuia „Scopul nostru e demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, localitatea Feodosia, peninsula Crimeea, martie 2022
Un panou cu președintele rus Vladimir Putin și mesajul acestuia „Scopul nostru e demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, localitatea Feodosia, peninsula Crimeea, martie 2022

Președintele rus Vladimir Putin nu și-a manifestat interesul pentru oprirea invaziei rusești în Ucraina, în timpul unei convorbiri cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, la 12 martie, a declarat un reprezentant al președinției franceze.

Liderii francezi și germani, care au continuat să vorbească cu Putin de când acesta a lansat atacul său neprovocat asupra Ucrainei în urmă cu peste două săptămâni, și-au reiterat apelul pentru o încetare imediată a focului.

Macron l-ar fi acuzat pe Putin de „minciuni”, când acesta ar fi susținut că forțele ucrainene au comis încălcări ale drepturilor omului. O declarație a Kremlinului în urma convorbirilor de 75 de minute nu menționează posibilitatea vreunui armistițiu.

Forțele ruse bombardează Ucraina din 24 februarie, inclusiv obiecte civile, cum ar fi o maternitate, ucigând oameni nevinovați.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un nou mesaj video către concetățeni că Moscova trimite în Ucraina noi trupe după ce forțele ucrainene au scos din acțiune 31 de batalioane ale grupurilor tactice rusești în ceea ce el a numit cele mai mari pierderi ale armatei Rusiei din ultimele decenii.

„Încă mai trebuie să rezistăm. Mai trebuie să luptăm”, spus Zelenski în mesajul adresat la sfârșitul zilei de 12 martie. În premieră, el a spus că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși.

Președintele ucrainean a cerut Occidentului să se implice mai mult în negocierile de pace. El de asemenea a discutat despre invazia rusă cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron.

Între timp, o imensă coloană de tehnică militară rusă intrată în Ucraina din Belarus s-a dispersat după zile de staționare pe un drum către Kiev. Forțele ruse au ocupat aparent poziții pentru încercuirea capitalei ucrainene dinspre nord, nord-vest și est.

„Vor intra în Kiev numai dacă hotărăsc să bombardeze fiecare centimetru, să șteargă pur și simplu istoria acestei regiuni, să ne distrugă pe toți”, a spus președintele Zelenski în mesajul său, adăugând: „Dacă acesta le este scopul, lasă să intre, dar vor trebui să trăiască pe acest pământ de unii singuri”, a spus președintele ucrainean.

Nori de fum deasupra capitalei ucrainene în urma unor bombardamente rusești în apropiere de Kiev, 12 martie 2022.
Nori de fum deasupra capitalei ucrainene în urma unor bombardamente rusești în apropiere de Kiev, 12 martie 2022.

Unele orașe mai mici „pur și simplu nu mai există” în a treia săptămână a invaziei rusești, a mai spus Zelenski.

Pe 12 martie, ministerul apărării din Marea Britanie a spus că „majoritatea” forțelor ruse se aflau la 25 km de centrul Kievului.

Potrivit Statului Major al Ucrainei la 12 martie, pierderile armatei ruse în timpul invaziei s-au ridicat, probabil, la peste 12.000 de oameni.

Agențiile americane de informații oferă însă o estimare de 2.000 până la 4.000 de soldați ruși morți. Ministerul rus al Apărării oferă cifre mult mai mici.

XS
SM
MD
LG