Știrile presei moldovene
- Războiul din Ucraina a divizat locuitorii din regiunea transnistreană a R. Moldova, citim într-un reportaj din Ziarul de Gardă. Deși așa-numitele autorități de la Tiraspol sunt văzute ca susținătoare ale regimului de la Kremlin, o dată cu invazia Rusiei în Ucraina, acestea au evitat să se expună asupra evenimentelor din țara vecină. Localnicii și experții explică acest lucru prin faptul că așa-numiții lideri ai regiunii nu sunt „prea încântați” de situație, întrucât dețin cetățenie ucraineană și au afaceri în Ucraina.
- Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent Logsdon, referindu-se la situația din regiune, a spus că nu sunt indicii, momentan, care ar arăta că Moldova ar putea fi ținta unui atac din partea Federației Ruse, scrie Newsmaker.md. Întrebat ce prognoze are pentru situația din Ucraina, ambasadorul a declarat: „Este o situație foarte dificilă în Ucraina, dar suntem cu toții atenți la orice semn și la orice știre ca să ne dăm seama ce se întâmplă în imediata vecinătate a frontierelor Republicii Moldova”.
- Guvernarea PAS şi opoziţia de stânga au colaborat pentru unitate în ultimele săptămâni, iar menţinerea statutului de neutralitate a păstrat lucrurile calme, scrie Unimedia.md. Publicaţia îl citează şi pe fostul preşedinte Igor Dodon: “Menținerea statutului de neutralitate este foarte importantă și în interesul țării. Ne bucurăm că această guvernare ne-a auzit și în primele 3 săptămâni de la izbucnirea conflictului din Ucraina s-a descurcat foarte bine. Am fost uniți în acțiuni și în mesaje, poate pentru prima dată din 2019, atunci când ne-am unit ca să-l alungăm pe Plahotniuc”.
- Războiul văzut de locuitorii unui orăşel din raionul Taraclia, aşa se intitulează un reportaj din Agora.md. Orăşelul Tvardiţa se află la un kilometru şi jumătate distanţă de frontiera cu Ucraina. Dar nu toţi localnicii ştiu ce se întîmplă în ţara vecină, constată publicaţia: „Un bărbat ne-a spus că nu ne poate spune care e rolul Rusiei în război, iar o femeie ne-a declarat că în Ucraina are loc o operaţiune militară”.
- În Moldova a fost lansată prima bibliotecă online pentru fermieri, scrie Mold-street.com. Utilizatorii bibliotecii online vor avea acces gratuit la surse sigure de informare privind tehnologiile inovative din domeniu – ghiduri, manuale, broşuri elaborate de cei mai buni specialişti din ţară şi de peste hotare.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației CrowdTangle, sunt acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina. Citim într-o postare cu impact că HRWF, o instituție internațională de promovare a drepturilor omului, i-a adresat un Apel patriarhului Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse: “ Poate că ești singura persoană care are puterea de a-l opri pe președintele Putin în războiul său din Ucraina. Veți folosi această putere sau veți intra în istorie ca un complice al crimelor de război și ca un gropar al Bisericii Ortodoxe Ruse?”
- O altă postare cu impact mare reproduce o declaraţie a premierului britanic Boris Johnson, aceea că victoria Rusiei în război ar însemna pierderea libertăţii pentru R. Moldova şi Georgia.
- Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cea mai vizualizată postare e un infografic cu rutele ocolitoare pentru revenirea acasă a camioanelor moldovene blocate în Rusia şi Belarus din cauza războiului. Rutele pot fi folosite şi în sens invers, pentru exporturi în Est, dar costurile cres de 3-5 ori.
- Tot pe Instagram, citim într-o altă postare că Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un nou apel către comunitatea internațională să depună eforturi pentru a opri războiul pe care îl poartă Rusia împotriva țării sale. „Dacă Rusia nu este oprită acum, dacă Rusia nu este pedepsită acum, alți agresori vor începe alte războaie în lume”, a scris el pe contul său de Facebook și a publicat mai multe fotografii cu distrugerile provocate de forțele ruse în Ucraina.