Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina: ziua 26


Kiev centru comercial dupa atac

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • La Kiev, atacurile aeriene au lovit centrul comercial Retroville din periferia de nord-vest a capitalei la sfârșitul zilei de 20 martie, ucigând cel puțin opt persoane. Mall-ul, înconjurat de mai multe blocuri înalte din cartierul Podil din Kiev, mocnea încă în dimineața zilei de 21 martie.
  • La Bruxelles, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a declarat că Bucureștiul sprijină organizarea, pe 5 aprilie la Berlin, împreună cu Germania și Franța, a unei Conferințe de asistență pentru Republica Moldova, cu scopul creării unei Platforme de sprijin („Moldova Support Platform”) și pentru a încuraja acordarea de mai mult ajutor acestei țări.
  • Șeful diplomației europene Josep Borrell a afirmat că Rusia comite o „crimă de război masivă” prin atacul asupra orașului-port Mariupol, asediat de săptămâni întregi.
  • Luni dimineață a avut loc primul atac cu rachete asupra portului Odesa, relatează Reuters. Au fost atinse cartiere de blocuri de la periferie, dar nici o persoană nu a fost ucisă, au precizat autoritățile locale.
  • Niciun progres major nu s-a înregistrat deocamdată la discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a mai spus că sunt necesare progrese semnificative, înainte ca o întâlnire între președinții Putin și Zelenski să devină posibilă.
  • Autoritățile ucrainene au respins cererea Rusiei de a preda orașul Mariupol, înconjurat de trupele rusești și aproape distrus după zile întregi de bombardamente.
  • 10 milioane de ucraineni, cam un sfert din întreaga populație a Ucrainei, și-au părăsit locuințele din cauza războiului neprovocat declanșat de Rusia în această țară, a anunțat Filippo Grandi, șeful Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR)
  • Grupul de investigații Bellingcat a publicat o hartă interactivă a țintelor civile distruse de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina.

VIDEO: Prima zi de muncă, la Chișinău, pentru o refugiată din Ucraina

Prima zi de muncă pentru o refugiată din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00

„Z” – dar nu de la Zelenski

Rusia duce în Ucraina un război pe cel puțin două fronturi: pe teren și pe „terenul simbolurilor”. Iar dacă primul nu pare să meargă așa cum și-a dorit sau închipuit Kremlinul – susțin experții militari occidentali – al doilea funcționează mult mai bine, cel puțin în Rusia. Așa s-a ajuns și la „războiul simbolurilor”, între Z și trandafirul alb. Mai multe, AICI.

Sankt Petersburg, Rusia, 7 martie 2022
Sankt Petersburg, Rusia, 7 martie 2022

Beckham își cedează contul de Instagram unei anesteziste din Harkov

Cunoscutul fotbalist englez David Beckham și-a predat temporar contul de Instagram unui medic pediatru anestezist din Harkov. De duminică, cei peste 70 de milioane de urmăritori ai lui Beckham pot să vadă care sunt condițiile într-o maternitate, aflată sub amenințarea constantă a bombelor rusești. Doctorița a arătat și imagini din subsolul spitalului unde sunt evacuate femeile care așteaptă să nască, dar și proaspetele mame.

Moldova primește primele ajutoare americane pentru refugiații ucraineni

SUA acordă Republicii Moldova ajutoare de 30 de milioane de dolari pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Ambasadorul american la Chișinău, Kent D. Logsdon, a făcut anunțul pe 20 martie la Centrul Fides pentru refugiați, din Chișinău. El s-a arătat „foarte îngrijorați” de ceea ce s-ar putea întâmpla în regiune, dar a adăugat că, „în acest moment, nu există semne că Moldova ar putea fi ținta unui atac”. Mai multe, într-o relatare semnată de Liliana Barbăroșie.

Ambasadorul Kent D. Logsdon anunță, la Chișinău, ajutoare americane de 30 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, 20 martie 2022
Ambasadorul Kent D. Logsdon anunță, la Chișinău, ajutoare americane de 30 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, 20 martie 2022

Ce a vrut și ce mai vrea Putin de la Ucraina?

Negocierile de pace ruso-ucrainene continuă prin videoconferință. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Turcia s-a oferit să medieze conflictul dintre cele două părți – iar joi seară, la trei săptămâni de la începutul războiului, președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și i-a spus care ar fi condițiile Moscovei pentru un acord de pace. Dar, la urma urmei, de ce a invadat Putin Ucraina? Mai multe AICI.

Vladimir Putin vorbind înaintea unui concert marcând anexarea Crimeii și Sevastopolului. Pe bannere se poate citi: Pentru Rusia. Moscova, 18 martie 2022
Vladimir Putin vorbind înaintea unui concert marcând anexarea Crimeii și Sevastopolului. Pe bannere se poate citi: Pentru Rusia. Moscova, 18 martie 2022

Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa

La 6 martie, Serhii Perebiinis și-a pierdut întreaga familie în timp ce încercau să se evacueze dintr-o suburbie a Kievului. Moartea soției și celor doi copii ai săi cauzată de un obuz rusesc a fost documentată de jurnaliști aflați la fața locului, iar imaginile cu trupurile lor neînsuflețite au făcut înconjurul lumii. Perebiinis a vorbit despre această tragedie cu postul Current Time. (ATENȚIE: Urmează imagini care vă pot afecta emoțional.)

Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:47 0:00

Ar putea fi Putin judecat pentru crime de război?

Curtea Penală Internațională (CPI) îl investighează pe președintele Rusiei pentru posibile crime de război în Ucraina. Se pune însă din start întrebarea legitimă: Este oare Putin susceptibil să fie într-adevăr judecat la Haga? Mai multe AICI.

„Prețul Războiului” - 109 cărucioare goale în memoria copiilor uciși până acum în invazia rusă din Ucraina, Lvov, 18 martie 2022
„Prețul Războiului” - 109 cărucioare goale în memoria copiilor uciși până acum în invazia rusă din Ucraina, Lvov, 18 martie 2022

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare data, denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

S-a bazat Rusia pe informații greșite înainte de a intra în Ucraina?

Mai mare, mai puternică, mai bine dotată și antrenată, armata rusă ar fi trebuit să anihileze rezistența militară ucraineană, iar soldații ruși urmau să fie primiți cu resemnare pasivă, dacă nu chiar cu brațele deschise. Războiul din Ucraina se apropie de a treia săptămână, dar profeția nu s-a adeverit. De ce? Vedeți aici o analiză semnată de jurnalistul Europei Libere Mike Eckel.

XS
SM
MD
LG