Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural a crescut în acest an până la 1,75 de miliarde de lei, o majorare cu peste 50 la sută față de anul trecut. Autoritățile anunță că vor accepta solicitări de rambursare a investițiilor nu doar de la producătorii agricoli, ci și de la instituții de învățământ cu profil agricol sau asociații specializate în irigații, de exemplu.
Noul regulament de subvenționare, aprobat de executiv luni 4 aprilie, „facilitează accesul la sursele fondului și este ajustat la necesitățile stringente ale producătorilor agricoli”, a declarat în timpul ședinței, secretarul de stat de la Ministerul agriculturii, Sergiu Gherciu.
„Principalele modificări rezidă în îmbunătățirea accesului producătorilor agricoli micro și mici, tinerilor fermieri, femeilor fermiere și migranților reveniți la obținerea subvențiilor. De asemenea, încurajarea asocierii producătorilor agricoli prin majorarea de la 50% până la 75% a subvenției pentru investițiile efectuate în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare”, a explicat Sergiu Gherciu în timpul ședinței de guvern.
Noul program al subvențiilor de stat încurajează investițiile și sprijină agricultorii în ansamblu, pe când ceea ce așteptau acum fermierii erau măsuri care să atenueze presiunea costurilor sporite pentru lucrările de primăvară, a declarat pentru Europa Liberă, Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor.
Marea suferință a agricultorilor rămâne prețul carburanților, un domeniu în care, spun ei, guvernul tot nu-i ajută destul. Agricultorii au cerut executivuluii să compenseze accizele la achiziția de motorină, prețul căreia a înregistrat o creștere record și 50 la sută din costul fertilizanților, care, la fel, s-a majorat de trei-patru ori comparativ cu anul trecut.
Propunerea opoziției parlamentare, a socialiștilor și comuniștilor a fost ca fermierii să beneficieze de o reducere a accizelor la carburanți cu 50%, inițiativa lor, respinsă de putere, vizând și scutirea de TVA la importul carburanților.
Accentuând disponibilitatea surselor bugetului de stat și suportul partenerilor externi, Ministerul agriculturii a anunțat acordarea a 30% din cota accizei pentru motorină, pentru toate categoriile de producători agricoli.
Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco spune că puțini vor accesa această subvenție la motorină, pentru că este un sprijin foarte mic.
„Asta ar constitui 70-75 de bănuți pentru un litru de motorină procurat. Nu se merită nici s-o anunți. Poate acel care are câteva mii de hectare de teren agricol și le prelucrează va depune pachetul de documente ca să obțină această subvenție. Dar cel care are 10, 20, 30 de hectare, chiar și dacă cheltuie 100 de litri de motorină la hectar, pentru câteva mii de lei trebuie să facă un pachet de documente, să treacă toată birocrația asta”, consideră Vasile Mîrzenco.
În căutarea celei mai potrivite formule de compensare, la discuțiile cu agricultorii, responsabilii de profil declarau că se vor rambursa parțial și costurile majorate la îngrășăminte, lucru care nu s-a întâmplat, spre nemulțumirea producătorilor, spune Ion Plămădeală, reprezentantul Asociației „Forța fermierilor”.
„Suntem foarte indignați, fiindcă noi am cerut 30 de procente din costul la fertilizanți în baza facturilor de procurare, dar nici nu s-a discutat. În cazul în care avem precipitații foarte slabe și suprafețele de culturi de toamnă sunt în jumătate cum trebuiau să fie, și dacă nu le mai dăm îngrășăminte și nu le pregătim tehnologic așa cum trebuie, riscăm în toamnă să ajungem cu un deficit mare de producție”, a mai adăugat Ion Plămădeală, solicitat de Europa Liberă.
Ministerul agriculturii a mai anunțat că va compensa dobânda la creditele luate de agricultori pentru a investi în procesul de producție. O măsură tratată, la fel, cu scepticism de agricultori, pentru că doar fermierii mari ar avea acces la credite bancare, pe când cei mici și mijlocii mizează pe împrumuturi de la organizații de creditare nebancare.