Linkuri accesibilitate

Scumpirea fără precedent a îngrășămintelor, o nouă problemă pentru fermieri


Imagine generică
Imagine generică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00

Scumpirea resurselor energetice și războiul din Ucraina au dus la majorarea de trei-patru ori a prețului îngrășămintelor agricole. În plus, din cauza războiului din Ucraina au fost afectate lanțurile logistice de import din țările din est, de unde de regulă se importau îngrășămintele minerale și substanțele de protecție a plantelor. Ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, a declarat la o dezbatere organizată joi la IDIS Viitorul, la care au participat și fermieri, că autoritățile caută resurse pentru a compensa parțial aceste scumpiri, astfel încât produsele finale să nu continue lanțul majorărilor.

Scumpirea fără precedent a îngrășămintelor minerale este explicată de importatori prin majorările în lanț ale prețului gazelelor naturale din care se produc. De asemenea, războiul ruso-ucrainean a paralizat tot ce înseamnă achiziții din fostele țări sovietice, de unde înainte se puteau cumpăra la prețuri mai accesibile. Incertitudinile și perturbările de piață sunt valabile la nivel mondial și sunt resimțite inclusiv în R. Moldova.

Fermierii prezenți la dezbaterea organizată de IDIS Viitorul au cerut intervenția executivului, invocând și creșterea fără precedent a prețurilor la motorină. Vicepreședintele asociației producătorilor agricoli UniAgroProtect, Iurie Malanciuc, a activat la începutul anilor 2000 în Ministerul Agriculturii și a dat exemplu de atunci că autoritățile au scutit TVA în cazul îngrășămintelor minerale, stimulând o producție mai bună în agricultură. La fel, el a menționat că în UE ar fi fost adoptate deja decizii de compensare, pentru a se atenua scumpirea fertilizanților.

„E clar că seceta care este acum ne va crea niște probleme. Dacă vom avea, a da Domnul niște ploiță și vom avea îngrășăminte minerale, noi ieșim cu mult mai ușor. Până la sfârșit acest preț cade pe producător. Văd una acum: guvernul, în frunte cu Ministerul Agriculturii, să creeze o echipă de criză, să mergem cu un pas înainte, fiindcă toată greutatea cade pe produsul finit, și iarăși în magazin vom avea probleme că produsul finit nu este competitiv la export sau că nu-l putem vinde la noi”.

Artur Braguța, reprezentând o companie importatoare de fertilizanți, spune că problema nu e accesul la îngrășăminte chimice, ci prețul de trei-patru ori mai mare, asta deoarece cele din est au fost înlocuite cu produse din Polonia, România, Grecia.

„De importat se importă, pur și simplu prețul e destul de mare”.

Europa Liberă: Astăzi din Ucraina, din Rusia, din Kazahstan se aduc astfel de produse?

„La moment nu se importă, se vând stocurile care au fost importate până la război, mai mult s-au redirecționat pe piețele din Uniunea Europeană”.

Europa Liberă: Deci anul acesta producătorii vor avea îngrășăminte?

„Vor avea acei care au și bani, căci prețurile sunt exagerat de scumpe, va influența foarte mult la costul la hectar pentru o cultură, în jur la vreo 40% ajunge deja, pe când înainte era 15-20%”.

Potrivit ministrului agriculturii Viorel Gherciu, cabinetul de miniștri ar fi agreat în principiu ideea de a compensa parțial majorările fără precedent la fertilizanți și motorină, ajutând astfel fermierii. Acum însă executivul caută resurse financiare, cel mai probabil din exterior, a punctat ministrul.

„Ministerul Agriculturii a propus guvernului ca să considere posibilitatea de a compensa parțial aceste scumpiri la fertilizanți”.

Europa Liberă: În ce măsură este posibil - am auzit și aici, dar și în alte ieșiri publice – restituirea TVA sau renunțarea poate, pe o anumită perioadă, la acciză în ceea ce privește motorina?

„Eu, personal, îmi doresc ca să fie implementată pe deplin această măsură și este o discuție mai veche pe care o purtăm cu guvernul, cu Ministerul Finanțelor, ca acciza la motorină să fie restituită producătorilor, dar bineînțeles că trebuie să reieșim din posibilitățile reale ale guvernului. Ceea ce eu cunosc este că se poartă intens discuții cu partenerii de dezvoltare”.

Liderii asociațiilor de fermieri au fost convocați pentru vineri la guvern, în încercarea de a găsi soluții pentru a depăși problemele generate inclusiv de invazia rusă în Ucraina.

XS
SM
MD
LG