Linkuri accesibilitate

Fiicele lui Putin, vizate de noile sancțiuni împotriva Rusiei. Importurile de petrol încă nu


Uniunea Europeană nu va interzice pentru moment importurile de petrol rusesc și se va concentra în schimb pe eliminarea treptată a cărbunelui, arată al cincilea pachet de sancțiuni, finalizat miercuri și care ar urma să fi adoptat peste o zi.

După dezvăluirile privind atrocitățile pe care trupele rusești se pare că le-au comis la Bucea, în apropiere de Kiev, crescuseră presiunile asupra Uniunii Europene să impună un embargo pe importurile de energie din Rusia, sancțiune care ar afecta mult mai tare economia rusă. Dar ar priva și Ucraina de peste 2 miliarde de dolari taxe de tranzit, numai pentru gazul rusesc.

În 2021, importurile de țiței și produse petroliere din Rusia se ridicau la peste 70 de miliarde de euro, față de numai 5,2 miliarde de euro pentru cărbune.

Se va impune totodată o interdicție pentru intrarea în UE a navelor și camioanelor rusești. Se blochează și tranzacțiile cu cele mai importante bănci rusești.

Uniunea Europeană va adopta joi și o nouă listă de personalități care vor fi sancționate financiar pentru sprijinul acordat, direct sau indirect, invaziei ruse din Ucraina, listă pe care se regăsesc și cele două fiice ale președintelui Vladimir Putin. Puse deja miercuri pe lista persoane sancționate de Statele Unite.

Maria Voronțova (37 de ani) se regăsește pe lista de sancțiuni europene cu următoarele argumente: „este co-proprietară a companiei Nomenko implicată în cel mai mare proiect privat de investiții din Rusia în domeniul sănătății, cu un buget estimat la 40 de miliarde de ruble. Ea beneficiază de finațarea guvernul rus și este implicată în sectoare economice (care) oferă o sursă substanțială de venituri Guvernului Federației Ruse” – este argumentația.

Cea de a doua fiică a președintelui Putin, Katerina Tihonova (35 de ani) este pe lista de sancțiuni europene pentru că: „...a fost șefa noului institut de inteligență artificială de la Universitatea de Stat din Moscova, finanțat din fonduri de stat. În prezent, ea conduce inițiativa de dezvoltare Innopraktika, finanțată de companii cheie rusești ai căror directori sunt membri ai cercului de oligarhi apropiați președintelui Putin. Prin urmare, ea beneficiază de finanțarea guvernului rus și este asociată cu persoane de frunte implicate în sectoare economice (care) oferă o sursă substanțială de venituri Guvernului Federației Ruse. Mai mult, este asociată cu tatăl ei [președintele Vladimir Putin ], care este responsabil și sprijină activ acțiunile care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea în Ucraina”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG