Linkuri accesibilitate

Noile sancțiunile europene împotriva Rusiei vor veni „în valuri”


Terminalul Nord Stream 2 de la Lubmin, Germania, 7 marie 2022.
Terminalul Nord Stream 2 de la Lubmin, Germania, 7 marie 2022.

„Sancţiunile sunt importante, dar ele nu rezolvă problema în Donbas. Bătălia din Donbas va fi decisivă pentru rezultatul războiului'', declara recent șeful diplomației europene, Josep Borrell

Luni, la Luxembourg, miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene urmau să aprobe deblocarea a încă 500 de milioane de euro pentru finanţarea şi furnizarea de noi arme pentru Ucraina, potrivit mai multor diplomaţi europeni.

Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen anunța tot luni că europenii vor trece la un sistem al „sancțiunilor în valuri”.

Cu toate acestea, un eventual embargo pe importul de petrol și gaze nu se bucură de un sprijin unanim în rândul statelor membre.

Aflat vineri la Kiev, alături de președinta Comisiei Europene, Borrell își anunțase intenţia de a lansa la reuniunea de la Luxembourg o dezbatere pe tema unui embargo petrolier, pentru început.

„Nu este vorba de o propunere oficială”, preciza însă tot vineri un înalt funcţionar european, citat de agenția France Presse.

„Pentru adoptarea sancţiunilor este necesară unanimitatea. Or, se vede bine dependenţa de Rusia în mai multe state membre'', a subliniat funcționarul citat.

Comisia Europeană elaborează totuși propuneri pentru un embargo petrolier asupra Rusiei, declarau luni miniștrii de externe din Irlanda, Lituania și Olanda, la sosirea lor în Luxemburg pentru reuniunea cu omologii lor din Uniunea Europeană.

Germania, Italia, Austria şi Ungaria formează nucleu dur al statelor care se opun unui embargo pe importurile de petrol și gaz rusesc, argumentând că acest gen de sancțiuni, care vor afecta profund economiile europene, ar trebui să fie impuse gradual.

Uniunea Europeană se angajase oricum să-și reducă, până în 2030, consumul de petrol cu circa 30% față de nivelul din 2015, ca parte a strategiei de combatere a încălzirii globale.

Australia, Canada și Statele Unite, care depind mai puțin de aprovizionarea Rusiei decât Europa, au interzis deja achizițiile de petrol rusești.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a încasat peste 27 miliarde de dolari pentru exporturile de petrol, gaz şi cărbune în Uniunea Europeană, a declarat directoarea Institutului Austriac pentru Europa şi Politica de Securitate (AIES), Velina Ceakarova.

Între timp, Rusia a anunțat că îşi va mări fondul de rezervă pentru cheltuieli de urgenţă cu 273.4 miliarde de ruble (aproximativ 3.2 miliarde de euro) cu venituri suplimentare obţinute din petrol şi gaze naturale pentru a asigura stabilitatea economică a ţării în faţa sancţiunilor occidentale fără precedent, potrivit Politico.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG