Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Rusia nu va suspenda luptele în timpul negocierilor de pace


Bucea, în apropiere de Kiev, una din localitățile unde se pare că trupele ruse au comis crime de război, Ucraina, 11 aprilie 2021

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • O discuție „foarte directă, deschisă și dură”, așa a descris cancelarul austriac Karl Nehammer convorbirea avută la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin. Nehammer este primul lideru din UE care s-a întâlnit fizic cu Putin, de la lansarea invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie.
  • Rusia nu va întrerupe operațiunea militară din Ucraina pentru următoarele runde de negocieri de pace, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de Reuters.
  • Oficialii ruși se plâng că negocierile de pace decurg foarte greu și spun Occidentul că le-ar „sabota” prin faptul că acuză Rusia de crime de război pe care Moscova le neagă consecvent.
  • Forțele rusești au continuat să bombardeze regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, în timp ce forțele ucrainene au respins mai multe atacuri, distrugând tancuri, vehicule și echipamente de artilerie rusești, a anunțat Ministerul britanic al Apărării la 11 aprilie.
  • Maxar Technologies a publicat imagini din satelit care arată un convoi militar rusesc care se întinde pe 13 kilometri și se îndreaptă spre sudul Ucrainei, spre Donbas, în timp ce Kremlinul își schimbă strategia de luptă.
  • Un oficial ucrainean a declarat a fost descoperită o nouă groapă comună cu zeci de cadavre de civili în satul Buzova, în apropiere de Kiev, cea mai recentă groapă comună descoperită după ce forțele rusești s-au retras din zonele de la nordul capitalei.
  • Două persoane au fost ucise și mai multe rănite pe 10 aprilie de bombardamente rusești în orașul ucrainean Derhaci din regiunea nord-estică Harkov, a declarat guvernatorul regional Oleh Sînîehubov într-o postare pe Facebook.
  • Potrivit unui nou raport al Băncii Mondiale publicat duminică, se estimează că economia Ucrainei se va înjumătăți în acest an din cauza invaziei Rusiei, care a distrus importante fabrici și clădiri și a determinat milioane de oameni să fugă din țară.
  • Grupul bancar francez Société Générale a anunțat că își va încheia activitatea în Rusia și că își va vinde participațiile la Rosbank și la filialele de asigurări ale creditorului rus.

„Li s-a spus că va fi o victorie glorioasă”

Casa Albă anticipează intensificarea violenței în Ucraina în condițiile în care rușii își redirecționează campania către estul țării, pretinzând – deloc convingător – că acesta ar fi fost obiectivul de la bun început.

Imagini din Borodianka filmate cu drona
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

Putin are acum, pentru prima dată un general, care răspunde pentru întreaga operațiuni în persoana lui Alexander Dvornikov, cel care a condus brutala intervenția a Rusiei în Siria. imaginile provenite din Ucraina – masacrul de la Bucea, cifrele morților la Mariupol, unde primarul estimează că circa 5000 de persoane și-au pierdut viața, recentul atac asupra unei gări pline de persoane, care încercau să se refugieze – toate acestea întăresc caracterizarea formulată de președintele Biden care a spus că Vladimir Putin este criminal de război. Mai multe amînunte AICI.

Donbas: de ce se reorientează campania Rusiei spre est

Serviciile de informații militare ucrainene, dar și britanice spun de mai multe zile că trupele rusești se regrupează pentru o ofensivă majoră în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Aflați mai multe aici.

Ursula von der Leyen: „Ucraina se îndreaptă spre un viitor european”

Aflat în vizită la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui ucrainean chestionarul în vederea aderării Ucrainei și a spus că acest proces o să dureze „săptămâni, nu ani”, fiindcă a fost cumva accelerat de război. Aflați mai multe aici.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dând mâna cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 8 aprilie 2022
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dând mâna cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 8 aprilie 2022

Drum însângerat | Cum vrea să transforme Putin dezastrul militar și umanitar în victorie

Observatori politici se întreabă ce ar putea Vladimir Putin să facă pentru a transforma ceea ce este acum un dezastru militar, într-o aparentă victorie, fie și limitată. Citiți opinii ale experților americani sintetizate de Valeriu Sela aici.

VIDEO: Groapă comună într-o fostă tabără pentru copiii din Ucraina

Groapă comună într-o fostă tabără pentru copiii din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00

Poate fi judecat Vladimir Putin pentru crime de război în Ucraina?

Joe Biden spune că trebuie adunate dovezi în legătură cu atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Citiți mai multe aici.

VIDEO: Cum reacţionează ruşii la acuzaţiile de la Bucea?

Ce au văzut și au auzit rușii despre orașul ucrainean Bucea?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00

VIDEO: Atrocitățile armatei ruse: de la al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina

Acțiunile din prezent ale Rusiei în Ucraina se aseamănă, spun istoricii, cu cele ale armatei germane în al Doilea Război Mondial sau cu cele ale armatei sovietice (iar mai apoi ruse) în Afganistan și Cecenia.

Atrocitățile armatei ruse: de la al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00

Războiul din Ucraina ar putea provoca o criză alimentară globală

Faptul că războiul compromite recolta de cereale în Ucraina, o mare exportatoare, va afecta țări din toată lumea, dar mai ales cele din Orientul Mijlociu și Africa, care sunt dependente de exporturile ucrainene. Prețurile sunt deja în creștere vertiginoasă ceea ce face dificilă misiunea organizațiilor umanitare. Citiți mai multe aici.

Valul de refugiați din Ucraina depășește 4,4 milioane de persoane.

Agenția ONU pentru refugiați afirmă că peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie, în cel mai mare val de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial până astăzi. Aflai mai multe aici.

Victoria Nuland: Pentru negocieri serioase, Rusia trebuie să înceteze focul în Ucraina

Statele Unite sprijină decizia Ucrainei de a se așeza la masa negocierilor cu Rusia în ciuda unor cereri rusești „absolut inacceptabile”, dar Rusia trebuie să accepte o încetare a focului deplină ca negocierile să poată „deveni serioase”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice într-un interviu cu televiziunea Current Time. Mai mult, aici.

Victoria Nuland: Rușii nu au înțeles încă bine cât de tare este armata ucraineană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare data, denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG