Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Putin comite un genocid pentru că încearcă să șteargă ideea de a fi ucrainean


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul reprezentant pentru afaceri externe, Joseph Borrell, la Bucea. regiunea Kievului, 8 aprilie 2022
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul reprezentant pentru afaceri externe, Joseph Borrell, la Bucea. regiunea Kievului, 8 aprilie 2022

Pentru prima dată marți, președintele Biden a spus că actele comise de ruși în Ucraina reprezintă un genocid.

Denunțul genocidului din Ucraina stârnește controverse politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

În aceeași alocuțiune în statul Iowa, șeful executivului american a mai arătat, în legătură cu creșterea prețurilor la energie, că situația financiară a Americii nu trebuie să depindă de ceea ce un alt lider face, de cealaltă parte a globului. „Bugetul familiei voastre, capacitatea voastră financiară de a umple rezervorul de benzină nu trebuie să sufere când un dictator declară război și comite genocid de cealaltă parte a lumii”- a spus Biden, referindu-se la Vladimir Putin. Apoi Joe Biden a confirmat în fața reporterilor că a folosit intenționat acea caracterizare, spunând că devine clar că Putin încearcă să șteargă ideea de a fi ucrainean și că dovezile în acest sens se acumulează, materializate în acte oribile comise de ruși în Ucraina.

Până acum oficialități din administrație au evitat să vorbească despre genocid, consilierul principal pentru securitate națională spusese anterior declarațiilor lui Biden că este vorba despre atrocități și crime de război, dar că până acum cele văzute nu ating nivelul de omoruri sistematice, caracteristice unui genocid. Statele Unite folosesc cu mare circumspecție caracterizarea de genocid, cea mai recentă fiind acum trei săptămâni cu privire la acțiunile armatei din Myanmar, împotriva minorității Rohingya.

Vorbe adevărate de la un lider adevărat
Volodimir Zelenski

După declarația lui Biden, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a scris pe Twitter „Vorbe adevărate de la un lider adevărat”. In Politico, Rich Lowry crede că ce face Rusia în Ucraina nu este genocid, el arătând că conceptul de genocid înseamnă mai mult decât a comite fapte dezgustătoare care trebuie condamnate de toți oamenii decenți. El arată că rușii comit acte sălbatice de violență, dar că nu există dovezi că ar încerca să-i extermine pe ucraineni.

Dar caracterizarea folosită de Biden a fost folosită și de predecesorul său, Donald Trump care a spus că războiul din Ucraina este „genocid”, într-un interviu acordat rețelei Fox, dar într-un context care a părut să învinuiască administrația Biden pentru că a permis declanșarea războiului. În Rusia, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a spus că declarația lui Biden este „inacceptabilă”.

XS
SM
MD
LG