Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.
Ultimele evoluții:
- Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava-amiral a flotei de la Marea Neagră, crucișătorul „Moskva” s-a scufundat, relatează Reuters, citând agențiile de presă ruse. Moscova a precizat că nava s-a scufundat în timp ce era remorcată înapoi în port, pe furtună, după ce fusese grav avariată de o explozie la bord.
- Mai devreme, Ministerul rus al Apărării confirmase că nava din epoca sovietică fusese grav avariată de un incendiu provocat de o explozie, fără a preciza cauza acesteia. Ucraina anunțase că a lovit crucișătorul cu două rachete de croazieră „Neptun”.
- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că-și „câștigă banii cu sângele altora”. Într-un interviu pentru BBC, președintele Zelenski a evidențiat Germania și Ungaria, acuzându-le că blochează eforturile de a se impune un embargo pe importurile de energie din Rusia. Potrivit lui Zelenski, anul acesta, Moscova ar urma să câștige peste 320 de miliarde de dolari din exportul de energie.
- Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, spune că au fost convenite cu Rusia nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din mai multe orașe, inclusiv din portul asediat Mariupol.
- Experții Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) spun că au descoperit „modele clare" de încălcare a dreptului umanitar internațional de către forțele rusești în Ucraina. Există „dovezi privind țintirea directă a civililor, atacuri asupra unităților medicale, violuri, execuții, jafuri și deportarea forțată a civililor în Rusia," susține Michael Carpenter, ambasadorul Statelor Unite la OSCE, într-o declarație publicată ieri.
- Președintele SUA, Joe Biden, a aprobat un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv elicoptere, artilerie, muniție și alte arme, pentru a ajuta țara să lupte împotriva invaziei rusești.
- Kremlinul a respins oferta autorităților de la Kiev de a face un schimb între politicianul ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk, arestat de armata ucraineană, și soldați ucraineni capturați de trupele ruse.
- Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de cetățeni ruși, inclusiv membri ai familiilor unor oligarhi ruși, soția ministrului de externe Serghei Lavrov și liderii a două regiuni separatiste din Ucraina. Un total de 206 persoane din Rusia, inclusiv 178 de „separatiști”, șase oligarhi, asociați apropiați și angajați, precum și alte 22 de persoane au fost trecute pe lista de sancțiuni printr-o „procedură de urgență”.
- Rusia a introdus sancțiuni împotriva a 398 de membri ai Congresului american, ca represalii la măsurile punitive anunțate de Washington în legătură cu Ucraina. Sunt planificate și alte sancțiuni.
- Premierul finlandez a declarat că Helsinki se îndreaptă spre o decizie privind cererea de aderare la NATO „în câteva săptămâni”, pe fondul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.
- Președinții Poloniei și ai celor trei state baltice aflați la Kiev au vizitat Borodianka, unul dintre orașele din apropierea Kievului unde au fost găsite dovezi ale atrocităților comise de armata rusă. „Aici și-a arătat fața partea întunecată a omenirii”, a scris președintele Estoniei pe Twitter.
- Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, aflat la Bucea , a anunțat că instanța a deschis o anchetă. „Ucraina este locul crimei. Suntem aici pentru că avem motive întemeiate să credem că s-au comise crime aflate în jurisdicția instanței noastre”, a declarat Karim Khan reporterilor, citat de AFP.
Crucișătorul rus „Moskva” din Marea Neagră lovit de rachete ucrainene?
Ce sunt rachetele „Neptun”
Ucraina spune că a lovit, pe 14 aprilie, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră cu două rachete „Neptun”.
- Sistemul de rachete de croazieră Neptun a fost proiectat de inginerii militari de la Kiev. Este un răspuns la creșterea presiunilor militare exercitate de Rusia în Marea Neagră, după anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014.
- Potrivit publicației „Kyiv Post”, marina ucraineană a primit primele rachete „Neptun” cu rază de acțiune de 300 km în martie 2021.
- De când a început invazia Rusiei, Ucraina a primit ajutoare militare substanțiale de la aliații occidentali, inclusiv sisteme de rachete antiaeriene și antitanc în valoare de 100 de milioane de lire sterline din partea Marii Britanii.
Sursă: BBC
În războiul din Ucraina, Rusia „orbecăie” | Problema sateliților
Rusia și-a intensificat atacurile în estul Ucrainei, unde se așteaptă acum o ofensivă pe scară largă, după ce a fost forțată să se retragă din jurul Kiev-ului și să se regrupeze. Potrivit surselor ucrainene dar și a serviciilor occidentale de informații, în primele săptămâni ale invaziei, a suferit pierderi semnificative, în oameni și echipament.
Experții militari au remarcat și faptul că nu a lansat sau nu a putut lansa o campanie coordonată, între forțele terestre, aeriene și maritime. Nu a reușit nici să controleze spațiul aerian deasupra Ucrainei, pentru a-și folosi eficient o aviație militară, net superioară celei ucrainene. Motivul? Infrastructura de comunicație și starea sateliților. Mai multe amănunte AICI.
Joe Biden acuză în premieră Rusia de genocid în Ucraina
Președintele american Joe Biden a declarat pentru prima dată că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un „genocid”. „Da, am spus genocid pentru că a devenit tot mai clar că Putin încearcă să șteargă chiar ideea că este posibil să fii ucrainean, iar dovezile se înmulțesc”, le-a spus Biden reporterilor pe 12 aprilie, în timp ce se pregătea să urce la bordul avionului Air Force One după un discurs ținut în Des Moines, Iowa. Mai multe amănunte AICI.
Salvați din calea războiului: evacuarea copiilor orfani ai Ucrainei
Aproape 6.000 de copii orfani au fost evacuați din zonele de război din Ucraina.
De ce întârzie al treilea pachet de ajutor militar al UE pentru Ucraina
Uniunea Europeană nu a adoptat încă al treilea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro și nici nu a luat vreo decizie privind un posibil embargo, sau o reducere treptată a importurilor de petrol și gaze din Rusia, ca răspuns la războiul din Ucraina și crimele de război care-i sunt imputate armatei ruse. Care suont motivele acestei întîrzieri? Amănunte AICI.
În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare
Autoritățile ucrainene au exhumat zeci de cadavre din gropi comune în suburbia Bucea a Kievului, pentru teste medico-legale și pentru o înmormântare cuvenită. Există dovezi solide că forțele ruse au comis crime de război în acest oraș. Șeful Poliției naționale ucrainene a declarat pentru RFE/RL, la 8 aprilie, că multe victime au fost împușcate în tâmplă de la mică distanță.
„Li s-a spus că va fi o victorie glorioasă”
Casa Albă anticipează intensificarea violenței în Ucraina în condițiile în care rușii își redirecționează campania către estul țării, pretinzând – deloc convingător – că acesta ar fi fost obiectivul de la bun început.
Putin are acum, pentru prima dată un general, care răspunde pentru întreaga operațiuni în persoana lui Alexander Dvornikov, cel care a condus brutala intervenția a Rusiei în Siria. imaginile provenite din Ucraina – masacrul de la Bucea, cifrele morților la Mariupol, unde primarul estimează că circa 5000 de persoane și-au pierdut viața, recentul atac asupra unei gări pline de persoane, care încercau să se refugieze – toate acestea întăresc caracterizarea formulată de președintele Biden care a spus că Vladimir Putin este criminal de război. Mai multe amănunte AICI.
Donbas: de ce se reorientează campania Rusiei spre est
Serviciile de informații militare ucrainene, dar și britanice spun de mai multe zile că trupele rusești se regrupează pentru o ofensivă majoră în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Aflați mai multe aici.
Ursula von der Leyen: „Ucraina se îndreaptă spre un viitor european”
Aflată în vizită la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui ucrainean chestionarul în vederea aderării Ucrainei și a spus că acest proces o să dureze „săptămâni, nu ani”, fiindcă a fost cumva accelerat de război. Aflați mai multe aici.
Drum însângerat | Cum vrea să transforme Putin dezastrul militar și umanitar în victorie
Observatori politici se întreabă ce ar putea Vladimir Putin să facă pentru a transforma ceea ce este acum un dezastru militar, într-o aparentă victorie, fie și limitată. Citiți opinii ale experților americani sintetizate de Valeriu Sela aici.
VIDEO: Groapă comună într-o fostă tabără de copii din Ucraina:
Joe Biden spune că trebuie adunate dovezi în legătură cu atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Citiți mai multe aici.
VIDEO: Cum reacționează rușii la acuzațiile de la Bucea:
VIDEO: Atrocitățile armatei ruse: de la Al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina
Acțiunile din prezent ale Rusiei în Ucraina se aseamnă, spun istoricii, acelea ale armatei germane din al Doilea Război Mondial, sau cu cele ale armatei sovietice (iar mai apoi ale armatei ruse) în Afganistan și Cecenia
Agenția ONU pentru refugiați afirmă că peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie, în cel mai mare val de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial până astăzi. Aflai mai multe aici.
Moscova și „operațiunile ei militare”
În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată DEnumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.