Linkuri accesibilitate

Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră s-a scufundat


Crucișătorul „Moskva” revenind în portul Sevastopol pe 16 noiembrie 2021, după ce urmărise o navă NATO în Marea Neagră
Crucișătorul „Moskva” revenind în portul Sevastopol pe 16 noiembrie 2021, după ce urmărise o navă NATO în Marea Neagră

Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul „Moskva”, s-a scufundat, relatează Reuters, citând agențiile de presă ruse. Moscova a precizat că nava s-a scufundat în timp ce era remorcată înapoi în port, pe furtună, după ce fusese grav avariată de o explozie la bord.

Ucraina a anunțat la 14 aprilie că ar fi lovit nava-amiral a flotei rusești din Marea Neagră, pe fundalul așteptărilor ca ofensiva rusă să se concentreze acum pe regiunile din estul țării.

Inițial, ministerul rus al Apărării declarase că la bordul crucișătorului Moskva a izbucnit un incendiu care a dus explozia muniției, fără a preciza cauza incendiului.

Maksim Marcenko, guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, a fost primul care a declarat că nava-amiaral „Moskva” a fost lovită de două rachete de croazieră anti-navă de fabricație ucraineană, Neptun.

„Rachetele Neptun care păzeau Marea Neagră au provocat pagube foarte grave”, a scris el într-o postare pe Telegram. El nu a precizat locul incidentului.

La rândul său, consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici a declarat că „a avut loc o surpriză” cu nava-amiral „Moskva”, considerată o piesă cheie în orice plan al Rusiei de a ataca portul Odesa de pe mare.

Ministerul ucrainean al apărării nu a comentat imediat aceste relatări.

„Moskva” a devenit celebră la începutul războiului, când a cerut soldaților ucraineni care apărau Insula Șerpilor să se predea, dar i s-a răspuns cu o înjurătură.

BBC a filmat nava-amiral acum trei ani, de Ziua Marinei, în largul peninsulei Crimeea.

Crucișătorul este a doua mare navă rusească despre care se știe că a fost avariată grav de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Luna trecută, Ucraina a declarat că a distrus o navă de sprijin pentru debarcare, Orsk, pe Marea Azov.

În Mariupol, din apropiere, au fost raportate lupte grele în timp ce Rusia încearcă să preia controlul total asupra acestui oraș-port de importanță strategică. Dacă se confirmă informația că Mariupol a căzut, cum susține Ministerul rus al Apărării, ar fi primul oraș pe care Moscova l-a putut captura de la lansarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie.

Rusia susține totodată că peste 1.000 de militari ucraineni s-ar fi predat în ultimele 36 de ore, dar oficialii militari ucraineni nu au confirmat informațiile, spunând doar că forțele ucrainene apăra Mariupol în continuare.

Mariupol are o importanță strategică deosebită: ar oferi Rusiei o punte terestră între zonele de est controlate de separatiști și peninsula Crimeea pe care a capturat-o și a anexat-o abuziv în 2014. De asemenea, ar elibera trupele angajate acolo pentru a ajuta la un asalt mai amplu în sudul și estul Ucrainei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG