Linkuri accesibilitate

Mark Milley: Ordinea globală e în pericol, dacă Rusia nu plătește pentru războiul din Ucraina


Generalul american Mark Milley
Generalul american Mark Milley
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct

Șeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat într-un interviu că întreaga ordine globală de după Al Doilea Război Mondial este în pericol, dacă Rusia nu plătește un preț pentru invazia Ucrainei.

„Dacă această agresiune este permisă, dacă Rusia nu plătește un preț, așa-numita ordine internațională va fi abandonată și vom intra într-o perioadă de instabilitate mărită”. Generalul Milley a spus că în joc este sistemul de securitate internațională, în vigoare de 78 de ani, care a împiedicat un război între marile puteri, pornind de la premisa că țările mari nu declanșează agresiuni militare împotriva altora mai mici, cum se întâmplă acum cu agresiunea rusă în Ucraina, care nu a fost provocată.

Șeful statelor majore americane a explicat că aceasta este rațiunea pentru care Statele Unite și țări aliate reacționează cu determinare și urgență, acum când războiul din Ucraina a ajuns într-o fază critică. După interviul lui Milley, ministrul american al apărării Lloyd Austin a spus și el că Statele Unite și aliații livrează ucrainenilor armamentul de care au nevoie, pentru că „nu este timp de pierdut”.

Austin a adăugat că liderii occidentali sunt de acord că următoarele săptămâni vor fi decisive pentru soarta războiului din Ucraina și că este nevoie ca ucrainenii să fie ajutați. Ministrul american a elogiat țări între care Germania și Marea Britanie pentru ajutoarele militare suplimentare oferite recent.

Lloyd Austin a mai spus că obiectivul este dejucarea încercărilor Rusiei de a-și amenința vecinii. Ministrul a amintit că forțele terestre ale Rusiei au suferit pierderi semnificative, ei au pierdut armament și echipamente și că, pe ansamblu, în materie de capabilități militare, Rusia este acum mai slabă decât la începutul conflictului.

Pe fondul sancțiunilor occidentale, Moscovei îi este mai greu acum să înlocuiască pierderile materiale suferite. În interviul său, generalul Milley a caracterizat drept „iresponsabile” referirile făcute de ministrul de externe rus Serghei Lavrov la un „război nuclear”.

Lavrov spusese că descurajarea folosirii de armament nuclear este „poziția principială” a Rusiei, adăugând însă că „Primejdia este reală, nu poate fi subestimată”.

Milley a precizat că Statele Unite și aliații lor monitorizează pericolul nuclear reprezentat de Rusia.

XS
SM
MD
LG