Linkuri accesibilitate

Serviciile americane de informații au ajutat Ucraina să reziste invaziei rusești


Emblema Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA) în holul central al cartierului general CIA, Langley, Virginia, 14 august 2008.
Emblema Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA) în holul central al cartierului general CIA, Langley, Virginia, 14 august 2008.

O oficialitate americană a declarat că, încă de la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit informații din Statele Unite cu privire la țintele proiectilelor și bombelor rusești.

Serviciile americane de informații au ajutat Ucraina să reziste invaziei rusești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Aceste informații, în timp real, au ajutat armata ucraineană să obțină succese la începutul campaniei, inclusiv doborârea unui avion rus cu sute de militari la bord.

Aceasta a fost și continuă să fie cel mai amplu transfer de informații militare din istoria Alianței Nord-Atlantice către o țară care nu e membră în NATO. Operațiunile, în care au fost implicate servicii americane de informații și Pentagonul, i-au ajutat pe ucraineni să dejoace planurile lui Putin de a obține o victorie militară rapidă. Aceste operațiuni au fost confirmate de Consiliul pentru Securitate Națională, fără însă să fie date la iveală detalii care ar fi putut compromite sursele.

Fără îndoială că precizia și corectitudinea informațiilor oferite de servicii occidentale îl deranjează pe Vladimir Putin, la rândul său ofițer de informații, în primul rând pentru că sugerează că există elemente ostile, în interior. Poate așa se explică veștile dese din ultima vreme despre epurări masive în servicii de informații și în conducerea forțelor armate ruse.

Ucraina continuă să mute sistemele de apărare anti-aeriană ca urmare a informațiilor pe care le primește, ceea ce a împiedicat până acum Rusia să obțină superioritate aeriană.

Cooperarea militară americano-ucraineană a debutat în 2014, când Rusia a invadat Crimea, dar a evoluat mult în preajma noii invazii, sub impulsul dat de administrația Biden. Informațiile au folosit la dispersarea apărării anti-aeriene ucrainene, cu scopul de a neutraliza superioritate rușilor.

Pe măsură ce invazia a continuat, în Statele Unite au fost impuse unele restricții legale cu privire la transferul de informații, care însă au fost ridicate ulterior, ca urmare a presiunilor Congresului. O oficialitate a spus că luna aceasta au fost ridicate restricții cu privire la transferul de informații vizând recuperarea unor teritorii pierdute și sprijin pentru atacuri ucrainene în Crimea sau în Donbas.

CIA obține și informații pe care la transmite la Kiev vizând protejarea președintelui Zelenski, pe care Moscova îl dorește eliminat. CIA a ajutat de asemenea regimul de la Kiev să înlăture spioni ruși, pregătind de asemenea agențiile locale să continue să o facă.

Pe lângă asta Pentagonul a pregătit militari ucraineni pentru luptele pe care urmau să le poarte.

XS
SM
MD
LG