Linkuri accesibilitate

Cazul Dodon: simpatizanții acuză Occidentul; America încurajează aplicarea egală și transparentă a justiției


Fostul presedinte Igor Dodon este reținut într-un dosar penal de corupție și trădare de Patrie de către membri ai Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Chișinău, 24 mai 2022.
Fostul presedinte Igor Dodon este reținut într-un dosar penal de corupție și trădare de Patrie de către membri ai Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Chișinău, 24 mai 2022.

Fostul președinte al RM Igor Dodon a petrecut prima noapte în arest preventiv la Izolatorul Direcției de poliție Chișinău, după ce a fost reținut marți la domiciliul său, în urma unor percheziții care au durat 11 ore. Procurorii au anunțat marți seară că au găsit la Dodon și la neamurile lui sume mari de bani, documente despre cheltuieli suspecte, bunuri de valoare de proveniență neclare și altele, și că ar putea fi anchetat pentru mai multe fapte de corupție și trădare de țară. În replică, suporterii lui Dodon din PSRM spun că avem de-a face cu un „show politic” pus la cale de putere cu complicitatea partenerilor ei occidentali. Mai multe, despre aceste acuzații și contra-acuzații, în relatarea primită de la Liliana Barbăroșie:

Cazul Dodon: simpatizanții acuză Occidentul, America încurajează aplicarea egală și transparentă a justiției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00

Într-o manifestație ceva mai mare ca aceea din prima zi a reținerii, începută la Parlament și încheiată la izolatorul în care a fost plasat liderul neformal socialist, membri și simpatizanți ai formațiunii au cerut din nou eliberarea lui Igor Dodon, protestând totodată și față de politicile guvernamentale pe care le cred responsabile de valul de scumpiri.

Criticile unora dintre participanți s-au îndreptat, însă, și împotriva Uniunii Europene sau Statelor Unite:

„Haideți să vedem ce s-a întâmplat în țară pe perioada lui Plahotniuc [fostul lider PDM]. Împreună cu echipa lui Filat [fostul premier PLDM] au furat miliardul, și nu numai un miliard, mai multe. Ia spuneți, oare europenii nu știu unde sunt banii aceștia? Oare americanii, care au pe fiecare bancnotă număr, nu știu unde au plecat banii aceștia? Oameni buni, cine a distrus sistemul, financiar-bancar în Moldova? Ei l-au distrus, ca noi să depindem de creditele lor și asta e adevărata lor politică ”, a declarat un fost deputat al formațiunii, Nicolae Pascaru.

Vlad Batrîncea, vice-spicher socialist care se află acum în fruntea partidului din poziția de secretar executiv, și-a concentrat discursul din fața manifestanților pe o altă idee, aceea că „R. Moldova ar fi devenit un stat capturat unde justiția servește interesele politicienilor”.

„Ce spun ei? Că Dodon a trădat țara. Omul care a sprijinit biserica, care a vizitat fiecare localitate și a construit grădinițe și școli, omul care i-a susținut pe cei mai nevoiași, pensionarii, pedagogii. Acest om este izolat astăzi de societate. Este o crimă și cei care au aplicat asemenea metode vor suferi”, a spus Batrîncea.

Adriana Vlas, o purtătoare de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, a spus miecuri citată de TV8, că „țara trebuie curățată de politicieni care de-a lungul anilor au acționat exclusiv în interese personale” și că R. Moldova are nevoie „de un sistem de justiție puternic, care să asigure tuturor transparență în procesul de judecată și să ducă dosarele până la capăt”. Cereri pentru un proces transparent s-au formulat și marțidinspre formațiunea de la guvernare PAS, acestea aparținând ministrului justiției Sergiu Litvinenco.

Mercuri, ambasada Statelor Unite la Chișinău a încurajat autoritățile să urmeze procedurile legale adecvate în toate cazurile, inclusiv în ancheta asupra lui Igor Dodon.

Însuși Dodon a spus într-un comentariu pe pagina sa de Facebook că el este ținta unei „justiții dirijate politic” de guvernarea PAS și a unei „răfuieli personale cu un lider al opoziției”.

În același mesaj, Dodon se declară victimă a unei manipulari. Ar fi recurs la ea anchetatorii, prin scurgeri selective în presă de imagini de la perchezițiile de ieri. Este vorba despre fotografii cu bani și bunuri de valoare, pretins descoperite la fostul președinte, pe care le-a publicat un site de la Chișinău marți, înaintea bilanțului procurorilor de la percheziții. „Cu scopul de a crea anumite reacții negative la public”, afirmă Igor Dodon în mesajul despre care presa a scris că ar fi fost transmis de el din izolator prin avocați.

Socialiștii și simpatizanții lor s-au declarat hotărâți să continue protestul și mâine. Președinte în perioada 2016-2020, Igor Dodon a fost reținut marți pentru 72 de ore, fiind primul șef de stat moldovean reținut de procurori. Imunitatea de care se bucură președinții moldoveni poate fi perpetuă doar dacă e vorba de declarații din timpul mandatului, nu și de procese ca acela inițiat acum de procurori, care îl bănuiesc de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

XS
SM
MD
LG