Linkuri accesibilitate

Cum s-a ajuns la reținerea fostului președinte Igor Dodon


Igor Dodon (arhivă)
Igor Dodon (arhivă)

Fostul președinte Igor Dodon presimțea de mai multă vreme că puterea îi pregătește ceva neplăcut. În mai multe rânduri, el a scris pe rețele că i se face dosar, adăugând de fiecare dată că în acest mod Maia Sandu și PAS vor să distragă atenția oamenilor de la problemele mai grave ale țării. Săptămâna trecută, îngrijorarea lui Dodon s-a acutizat, probabil, după ce s-a anunțat redeschiderea dosarului banilor pe care i-ar fi primit, el și socialiștii lui, de la Vlad Plahotniuc, celebrul „kuliok”. În sfârșit, marți 24 mai, procurorii i-au bătut lui Dodon la ușă să percheziționeze, anunțând presa că e vorba de bănuieli de corupție și chiar de trădare de țară. Mai multe, despre această zi de pomină pentru Igor Dodon, în relatarea primită de la Liliana Barbăroșie.

Cum s-a ajuns la reținerea fostului președinte Igor Dodon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00

La încheierea zilei, procuratura a anunțat că Igor Dodon este reținut pentru 72 de ore, după efectuarea a 10 percheziții în imobile și în 3 automobile în dosarul denumit generic „kuliok”, prezentând și un bilanț al cercetărilor.

Iată declarațiile Elena Cazacov, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție din-un briefing ținut din sediul procuraturii:

  • „Subiectul principal al anchetei este un ex-președinte al R. Moldova, precum și persoane interpuse, dar și alte persoane care au tangențe în săvârșirea faptelor instrumentate. Bunurile și banii utilizați la comiterea infracțiunii depășesc zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport”.
  • „Au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, chitanțe, documente, recipise. Acestea au fost ridicate și urmează a fi investigate, pentru a se stabili dacă au tangență cu îmbogățirea ilicită”.
  • Înscrisurile depistate la domiciliu confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700.000 de euro. La persoana respectivă au fost găsite și alte surse bănești, în valoare de peste 37.000 de euro”.
  • „Unele persoane au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații și alte obiecte relevante. În una din locațiile supuse perchezițiilor au fost găsite 600.000 de lei, iar într-un plic cu însemnul unui partid – sume în valută de peste 17.000 de euro și 1.000 de dolari”.
  • Doar la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor și persoanele interpuse au beneficiat de unele surse pe care nu le cunoaștem, în vederea obținerii unor „tururi turistice” în sumă de peste 4 milioane de ruble rusești”.
  • „Două persoane au fost reținute, pentru a elimina riscul distrugerii probelor”.
  • Una dintre persoane a încercat să distrugă probele prin înghițire.

Presa a scris, pe bază unor informații obținute din surse anonime, că persoana care ar fi înghițit probele, așa cum afirmă interimara din fruntea PA, e cumnatul fostului șef de stat, care ar fi mâncat de fapt o recipisă ce ar fi confirmat una din bănuielile procurorilor vizându-l pe Igor Dodon.

Care sunt aceste bănuieli?

Din informațiile deja făcute publice de oamenii legii, ar rezulta că fostul președinte este suspectat de patru infracțiuni, de la corupere pasivă la îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, iar cea mai gravă ar fi bănuiala de trădare de patrie.

Nu este clar deocamdată dacă la baza tuturor ar sta unul și același dosar, din jurul așa-numitului „kuliok” ( rom.: săcoșă), sau ar fi vorba de mai multe cauze puse la un loc de către procurori, fiind cunoscut faptul că pe numele fostului președinte ar mai exista câteva anchete la procuratură, inclusiv cea cu genericul „Bahamas”, după numele off-shore-ului prin care, așa cum a scris presa de investigație, ar fi primit bani din Rusia fruntași ai partidului socialist creat de Dodon.

Procuratura anunțase redeschiderea acestui dosar

Cât privește dosarul „kuliok”, acesta a fost deschis prin ordonanța procurorului general interimar, Dumitru Robu, săptămâna trecută și el vizează imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-ar fi dat o pungă președintelui Igor Dodon, din imagini părând că ar fi fost vorba de o sacoșă cu bani destinată salarizării PSRM.

Imagini cu camera ascunsă scurse în presă în iunie 2019 îl înfățișează pe fostul președinte Igor Dodon la discuții cu fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, în timpul cărora ar fi primit o pungă cu bani.
Imagini cu camera ascunsă scurse în presă în iunie 2019 îl înfățișează pe fostul președinte Igor Dodon la discuții cu fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, în timpul cărora ar fi primit o pungă cu bani.

Perchezițiile de marți ale oamenilor legii au fost făcute de procurorii anticorupție în comun cu ofițerii SIS și CNA și au vizat domiciliul din Chișinău și casa părintească de la Sadova ale fostului președinte, dar și alte adrese, inclusiv ale cumnatului său, finului socialistului, dar și la sediul asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărei președinte este Dodon.

Reacții la Chișinău și la Moscova

Reacționând la aceste acțiuni ale oamenilor legii, deputații socialiști, inclusiv actualii lor lideri, Vlad Batrîncea și Zinaida Grecianîi, au declanșat o manifestație de protest spontană în fața legislativului, spunând că formațiunea PAS „își acoperă” astfel „lipsa de progres”, după aproape un an de guvernare, iar procuratura i-ar fi făcut „un cadou” președintei Sandu de ziua ei de naștere, care e marți 24 mai și care a prins-o în călătorie în Statele Unite.

Puterea a reacționat și ea, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco afirmând într-un comentariu că deși nu cunoaște „detaliile speței” și nici „cum vor evolua lucrurile”, e convins că politicul nu poate avea imunitate în fața legii și că va urmări atent asupra desfășurării corecte a anchetei, precum și a transparenței Procuraturii, considerând că ar fi „fundamental necesară” în procesele vizându-l pe fostul președinte.

De la Kremlin, pe de altă parte, mesajul care a venit aparține lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse. Acesta a spus presei ruse că „pretențiile” organelor de drept moldovene față de fostul președinte Igor Dodon sunt o chestiune internă a Republicii Moldova, dar că Kremlinul este „îngrijorat de faptul că sunt persecutați adepții dezvoltării relațiilor cu Rusia”. Kremlinul mai speră că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate, a mai spus Dmitri Peskov.

XS
SM
MD
LG