Linkuri accesibilitate

Partidul Șor protestează contra guvernului, în timp ce liderii îi sunt anchetați pentru escrocherie


Partidul Șor a răspândit imagini de la protestul său antiguvernamental de pe 19 iunie, din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău
Partidul Șor a răspândit imagini de la protestul său antiguvernamental de pe 19 iunie, din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău

Partidul Șor a organizat un protest antiguvernamental în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), pe 19 iunie, spunând că simpatizanții săi au ieșit în stradă pentru a protesta „față de sărăcie, scumpiri și inacțiunea guvernării PAS”, în timp ce liderii formațiunii sunt cercetați penal pentru escrocherie.

Formațiunea parlamentară de opoziție a spus că, în centrul Chișinăului, s-au adunat zeci de mii de oameni din toată țara. Manifestanții purtau tricouri, steaguri și chipiuri albe cu inscripția „O viață nouă” – denumirea mișcării civice care este organizatorul oficial al evenimentului.

Acuzații contra poliției și conducerii politice

Într-un live pe Facebook, lidera fracțiunii parlamentare a Partidului Șor, Marina Tauber, a acuzat poliția de tentative de a zădărnici manifestarea prin faptul că a împiedicat organizatorii să instaleze o scenă de concert în PMAN. Tauber, care a solicitat și primit autorizația din partea primăriei Chișinău pentru desfășurarea demonstrației, a spus că poliția ar îndeplini indicații primite de la „conducerea de sus”.

Poliția a respins acuzațiile și a explicat, tot pe Facebook, că organizatorii nu aveau actele necesare pentru echipamentele tehnice pe care urmau să le instaleze.

Unii participanți la demonstrație au mărșăluit prin câteva cartiere din centrul capitalei, pentru a picheta sediul Inspectoratului General de Poliție din sectorul centru.

Pe 26 mai, Tauber și liderul partidului, Ilan Șor, care se ascunde în străinătate din 2019,au fost lipsiți de imunitate parlamentară pentru a fi cercetați penal sub acuzații de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani. Pe 27 mai, Tauber a primit interdicția de a părăsi Republica Moldova în următoarele 60 de zile. Cei doi resping acuzațiile.

Concert eșuat

Rapper-ul rus Morgenshtern care urma să cânte la concertul din PMAN și-a anulat participarea, fiind citat cu explicația că nu vrea să se implice în jocuri politice.

În locul lui au fost invitați alți artiști ruși: Filip Kirkorov și Egor Kreed. Și acesta din urmă a anunțat în ultimul moment că nu va participa la spectacol și și-a cerut scuze de la fani.

Organizatorul concertului este activistul civic Veaceslav Valico, care a candidat la alegerile anticipatele din 11 iulie 2021, fiind reprezentat la dezbaterile electorale de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în calitate de persoană de încredere.

Momentul protestului

Protestul antiguvernamental are loc la două zile după ce Comisia Europeană a recomandat ca Republicii Moldova să-i fie acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE, cu condiția ca Chișinăul să facă reforme în domenii-cheie ca justiția, combaterea corupției, administrația publică și respectarea drepturilor omului.

Uniunea Europeană și guverne occidentale cer de multă vreme Chișinăului să elucideze „furtul miliardului” din 2014 în care Ilan Șor este unul din principalii suspecți.

  • 16x9 Image

    Eugenia Crețu

    Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Sibiu (România) și lucrez în presa din R. Moldova din anul 2007. Am început ca reporteră la o agenție de presă, am scris pentru un site de știri, am fost editoare la ziar și am filmat reportaje și documentare TV. La Europa Liberă Moldova sunt din 2014, iar acum sunt editoare-șefă.

XS
SM
MD
LG