Linkuri accesibilitate

Fermierii moldoveni anunță că vor ieși la proteste cu tractoare


Fermierii moldoveni protestează în fața Parlamentului Republicii Moldova, 16 decembrie 2020
Fermierii moldoveni protestează în fața Parlamentului Republicii Moldova, 16 decembrie 2020

Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova anunță că va organiza pe 21 iunie proteste cu tehnică agricolă în mai multe raioane ale țării. Acțiunea vine după ce, în urmă cu o săptămână, fermierii au cerut sprijinul autorităților în contextul scumpirii carburanților și al interdicției la exportul de grâu, dar nu au primit un răspuns satisfăcător la solicitările lor.

„Piața motorinei angro practic nu mai există în Moldova. Prețul la diesel se apropie de 33 lei per litru, iar fertilizanții s-au scumpit până la 24.000 lei per tona. În mai puțin de un an prețurile la carburanți au crescut cu aproape 300%, iar la inputuri cu peste 400%. Totodată, mulți agricultori sunt blocați cu stocuri de producția agricolă în situația interzicerii exportului de grâu și unei piețe stagnate în urma acțiunilor unui grup îngust de operatori, care importă masiv cereale și floarea soarelui din Ucraina”, se arată într-o declarație emisă de Asociația Forța Fermierilor.

Agricultorii cer să li se restituie accizele pentru toată motorina procurată în 2022; să fie compensate parțial costurile motorinei, fertilizanților și pesticidelor; să fie plafonată marja comercială la vânzările angro a motorinei până la 1,15 lei per litru; să fie deblocat exportul de grâu sau să fie procurate în rezervele statului cel puțin 100.000 de tone de grâu de la fermierii autohtoni.

Organizatorii protestelor subliniază că acestea „vor purta un caracter economic și orice tentativă de alipire a forțelor politice la acest protest va fi imediat curmată”.

Anterior, asociațiile de fermieri și de producători au avut mai multe discuții cu ministrul Agriculturii și cu șefa guvernului Natalia Gavrilița. „În urma convorbirilor, a fost elaborat un pachet de măsuri care să-i ajute în această perioadă dificilă, iar revendicările înaintate de fermieri vor fi expediate oficial la guvern şi vor fi neapărat analizate”, a declarat pentru Moldova 1 consiliera primului-ministru, Anastasia Taburceanu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG