Odată cu invazia rusă din Ucraina, procesul de „derusificare” a culturii și vieții publice, s-a accelerat, deși era promovat insistent de Kiev de la anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.
Duminică, 19 iunie, parlamentul Ucrainei a votat pentru interzicerea muzicii rusești în mass-media și în spațiile publice. Nu este vorba de toată muzica rusească, ci în special de cea compusă sau interpretată de artiști care sunt sau au fost cetățeni ruși după 1991, anul în care Ucraina și-a proclamat independența.
Artiștii care au condamnat invazia Rusiei în Ucraina pot cere să fie exceptați. Noua lege interzice și importul de cărți din Rusia și Belarus. Mulți dintre cei care trăiesc în estul și sudul Ucrainei sunt profund atașați de Rusia, ligvistic și cultural, de multe ori, rusa este prima lor limbă. Invazia Rusiei a dat însă un nou avânt mișcării de „ucrainizare” a culturii. Proiectul de lege, aprobat duminică, 19 iunie de parlamentari, interzice ca unele compoziții rusești să fie transnime sau interpretate la televizor, la radio, în școli, în transport public, în hoteluri și restaurante, în cinematografe și alte spații publice.
Proiectul de lege a fost votat de 303 din cei 450 de deputați din parlamentul ucrainean, inclusiv de mulți deputați care erau considerați pro-Kremlin în lumea politică sau în mass-media ucraineană.
Produsul muzical al statului agresor [ar putea] alimenta sentimentul separatist în rândul populației
Potrivit unei declarații explicative, care a însoțit proiectul de lege, raționamentul interdicției este că muzica face mai atractivă asimilarea culturii rusești, încurajează adoptarea sau întărirea identității rusești, în detrimentul celei ucrainene. „Produsul muzical al statului agresor [ar putea] alimenta sentimentul separatist în rândul populației”, se arată în declarația explicativă, citită în parlamentul de la Kiev și citată de deputatul Iaroslav Jelezniak pe Telegram.
Totodată, noua lege mărește de la 35% la 40% cantitatea de muzică ucraineană, care trebuie difuzată de posturile de radio și televiziune.
Cum interdicția se referă „numai” la muzicienii sau muzica creată de artiști care în 1991 sau după aceea au avut cetățenia rusă, compozitorii clasici sunt „permiși”. Ceaikovski, Șostakovici sau Prokofiev nu vor dispare din repertoriu.
Artiștii ruși care condamnă războiul din Ucraina pot solicita o dispensă de la Serviciul ucrainean de Securitate. Ei trebuie să declare în scris și sub semnătură că sprijină integritatea și suveranitatea Ucrainei, să ceară Rusiei să oprească imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să promită că nu vor face nimic în contradicție cu aceste două angajamente.
S-a adoptat, concomitent, și un proiect de lege care interzice importul de cărți din Rusia, Belarus și teritoriile ucrainene ocupate, precum și importul de „tipărituri” în limba rusă din alte țări.
Această lege va interzice publicarea și distribuirea cărților scrise de cetățeni ruși (cu scutiri similare cu cele pentru muzică), dar nu va afecta cărțile deja publicate în Ucraina. Acestea nu vor fi „date la topit” sau scoase din biblioteci.
Legile trebuie acum să fie promulgate de președintele Volodimir Zelenki dar nu există nici un semn că acesta ar avea vreo obiecție.