Linkuri accesibilitate

Războiul economic împotriva Rusiei nu are învingători. Deocamdată


Așa cum bătălia pentru Ucraina este indecisă, pe câmpul de luptă, la fel stau lucrurile și pe plan economic, referitor la impactul sancțiunilor occidentale asupra Rusiei. Chris Miller, de la Universitatea Tufts spune că dacă obiectivul războiului economic este să se obțină concesii de la adversar, nici una dintre părți nu se poate considera victorioasă.

Principala lacună, pe care Grupul celor 7 a încercat să o corecteze săptămâna aceasta este faptul că grație prețurilor mari la petrol, Putin continuă să încaseze un venit substanțial cu care să își susțină războiul. Surplusul contului curent al Rusiei – cel mai corect indictor al comerțului internațional – a crescut de trei ori până la 110 miliarde dolari, o cifră care ar putea deveni record.

Explozia veniturilor a impulsionat moneda națională și a stabilizat inflația. Asta a permis Băncii Centrale să reducă creșterea ratelor dobânzilor, la care apelase la începutul războiului. Asta nu înseamnă că economia rusă e puternică, experții cred că se va contracta cu 10% anul acesta, în special datorită reducerii consumului intern. Putin reușește să-și finanțeze războiul, dar standardul de viață al rușilor este în scădere marcată. Impactul se simte și în Occident unde cresc prețurile la combustibil și alimente, antrenând nemulțumire populară și îngrijorând clasa politică. În America președintele Biden este nepopular, pe fondul anticipărilor unei crize economice și asta va costa probabil scump pe democrați la alegerile pentru Congres din toamnă. În aceste condiții se pune întrebarea dacă democrațiile dezvoltate vor rămâne unite și consecvente în legătură cu războiul lui Putin.

Pe de o parte este influența directă a rușilor, ca de exemplu eventualitatea ca Donald Trump – în favoarea căruia rușii au intervenit în alegeri – să candideze din nou și poate să câștige, corelat cu ascensiunea extremei drepte în țări occidentale între care Franța și Italia. Dar chiar și fără influența directă a Rusiei, politicieni pot decide că în Ucraina e nevoie de un compromis, chiar nefavorabil ucrainenilor, pentru a reduce presiunea economică. Gerard DiPippo, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale spune însă că, dacă unitatea occidentală se menține, în ciuda inflației, Rusia este pe termen lung într-o situație precară.

XS
SM
MD
LG