Linkuri accesibilitate

Ucraina cere Turciei să rețină o navă despre care se crede că transportă cereale ucrainene


Ucraina a cerut Turciei să rețină o navă de marfă sub pavilion rusesc despre care se crede că transportă cereale ucrainene și despre care Kievul spune că a plecat din Berdiansk, un port ucrainean ocupat de forțele rusești.

Ambasadorul ucrainean la Ankara a declarat pe 1 iulie că nava Jibek Joly a ajuns în portul turcesc Karasu după ce a plecat de la Berdiansk, în Marea Azov. Ambasadorul VasIl Bodnar a declarat pe Twitter că, pe baza instrucțiunilor procurorului general ucrainean, „am cerut părții turce să ia măsurile corespunzătoare”.

Postările ambasadorului nu au specificat încărcătura navei, dar Evgheni Balitski, șeful administrației numite de Moscova în regiunea Zaporojie, a declarat pe Telegram la 30 iunie că o navă comercială cu 7000 de tone de cereale a părăsit Berdiansk. El a spus că se îndrepta spre „țări prietene”, dar nu le-a numit și nu a dat detalii despre originea cerealelor. O scrisoare datată 30 iunie către Ministerul Justiției din Turcia spune că Jibek Joly a fost implicat în „exportul ilegal de cereale ucrainene” din BerdIansk, potrivit Reuters, care a declarat că a văzut documentul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG