Linkuri accesibilitate

Putin: prețurile la energie ar putea atinge cote „catastrofale”


Prețurile pentru energie ar putea atinge cote catrastofale dacă Occidentul persistă cu sancțiunile împotriva Rusiei, mai ales cele care vizează sectorul energetic, a avertizat vineri președintele rus Vladimir Putin, citat de Reuters.

„Știm că europenii încearcă să înlocuiască resursele energetice rusești. Cu toate acestea, ne așteptăm ca rezultatul acestor încercări să fie o creștere a prețurilor la gaz pe piața spot și o creștere a costului resurselor energetice pentru consumatorii finali”, a spus liderul de la Kremlin în cadrul unei întâlniri televizate cu oficialități de rang înalt.

Președintele rus a reiterat ideea că sancțiunile împotriva Moscovei, impuse ca reacție la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, afectează mai mult țările care le impun, decât pe ruși și economia ruse: „impunerea în continuare a sancțiunilor poate duce la consecințe și mai grave, fără exagerare, chiar catastrofale pe piața globală a energiei”

În august intră în vigoare embargoul UE pe importul de cărbune din Rusia, iar importul de țiței (cu excepția celui livrat prin conducte) va fi redus treptat până la sfârșitul anului. Pentru moment, sancțiunile europene nu vizează importul de gaz, dar prețul acestuia a explodat în ultimele luni, mai ales după ce Gazprom a sistat sau limitat livrările spre 12 state din Uniunea Europeană considerate „neprietene”. S-ar putea ca în iulie, Germania să fie următoarea țintă.

Recent, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen avertiza chiar că la iarnă țările UE ar putea fi lipsite total de gaz rusesc, care înainte de învazia rusă din Ucraina, acoperea cam 40% din consumul Uniunii Europene.

Statele Unite și Marea Britanie au impus și ele embargo pe importurile de energie din Rusia, dar aceste două țări importau și înainte de război cantități foarte mici de energie rusească.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG