Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a avertizat că o nouă acțiune legală a procurorilor moldoveni afectează dezvoltarea portului de la Giurgiulești operat de BERD, într-un moment în care portul de la Dunăre devine un element important în efortul global de organizare a exportului de cereale din Ucraina.
Vicepreședintele BERD, Alain Pilloux, a declarat Europei Libere că va transmite acest mesaj președintei Maia Sandu și prim-ministrei Natalia Gavrilița, atunci când se va întâlni cu ele la Chișinău, pe 12 iulie.
„Ceea ce ne dorim noi este un port fără litigii, care poate fi dezvoltat în strânsă cooperare cu statul”, a declarat Pilloux pentru Europa Liberă într-o primă reacție la sechestrul aplicat, la sfârșitul lunii iunie, pe activele Danube Logistics, compania deținută de BERD, care operează Portul Internațional Liber Giurgiulești.
Un investitor instituțional major în economia moldoveană, BERD tocmai a acordat Republicii Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro pentru a achiziționa gaze pe piața europeană, în cazul în care vor exista întreruperi ale livrărilor rusești.
Rolul portului Giurgiulești în exportul grânelor ucrainene
Despre portul de la Giurgiulești, BERD spune că, deși a fost construit pentru a oferi Moldovei acces la rutele comerciale maritime, îndeplinește acum o „a doua funcție vitală”: contribuie la exportul de grâu din Ucraina pe piețele internaționale și la transportul de combustibil către Ucraina, după ce Rusia a blocat porturile ucrainene la Marea Neagră în această primăvară.
BERD a participat la construcția Portului Internațional Liber de la Giurgiulești încă de la începutul acesteia în 1995, iar în mai 2021 a preluat controlul deplin asupra operatorului portului, compania Danube Logistics.
„Giurgiulești nu este un port mare, dar pe moment situația este atât de gravă în Ucraina, încât orice ajutor oricât de mic este salutar”, a spus Pilloux, explicând că portul servește drept punct de transbordare pentru grâul din Ucraina transportat pe Dunăre.
La sfârșitul lunii iunie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a obținut o decizie de judecată pentru a sechestra active de 150 de milioane de lei din capitalul social al Danube Logistics într-o anchetă care ar viza presupuse încălcări comise de foștii proprietari și beneficiari.
Procuratura spune că sechestrul a fost aplicat pentru a preveni înstrăinarea de bunuri și „asigurarea reparării prejudiciului cauzat de către foști factori de decizie în cadrul companiei Bemol”, presa speculând că ar fi și foști proprietari ai Danube Logistics.
Alain Pilloux a declarat Europei Libere că BERD „nu înțelege” acțiunea procurorilor, iar singurul efect al „valul de litigii” vizând portul operat de BERD este că îi împiedică dezvoltarea într-un moment în care este nevoie ca acesta să se extindă.
Paralele între sechestrul de la Danube Logistics și Victoriabank
Oficialul BERD a făcut o paralelă între sechestrarea capitalului social al „Danube Logistics” și sechestrarea unor active de 2 miliarde de lei ale Victoriabank, în 2020, într-o anchetă a procurorilor moldoveni vizând frauda bancară din 2014: „Legătura este că ambele cazuri, ambele companii sunt afectate de un val de acțiuni legale, care le încetinește dezvoltarea”.
Sechestrul asupra activelor Victoriabank a fost pus la scurt timp după ce BERD și Banca Transilvania din România au achiziționat o cotă majoră de acțiuni ale băncii moldovene. Activele sunt și astăzi sechestrate, după doi ani. La fel ca și în cazul Danube Logistics, sechestrul a fost pus în anchete vizând acțiuni de până la achiziția făcută de BERD și Banca Transilvania.
BERD sprijină toate acțiunile întreprinse de R. Moldova „pentru a combate corupția și a restabili supremația legii în fiecare sector”, a mai spus Allain Pilloux în interviul cu Europa Liberă, adăugând însă că aceste eforturi trebuie să aibă „ținte corecte”.