Linkuri accesibilitate

Remitențele, afectate serios de inflație și devalorizarea euro


Bancomat la Chișinău
Bancomat la Chișinău

În anul curent, în loc de 100 de euro, moldovenii din diasporă trebuie să trimită acasă 150 de euro pentru ca rudele lor să poată procura același volum de bunuri ca și anul trecut, menționează Veaceslav Ioniță, expert economic la IDIS „Viitorul”, pe o rețea de socializare.

Săptămâna trecută, cursul oficial al euro a scăzut până la 19,4 lei/euro, determinat de deprecierea euro pe plan internațional până la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 ani.

În același timp, inflația în Republica Moldova a ajuns la 31,8% anual. Respectiv inflația în euro în Moldova a ajuns la 45,7%, iar la produsele alimentare este de 48,5%, remarcă analistul economic.

Totodată, Veaceslav Ioniță amintește că două treimi din remitențele Republicii Moldova sunt în euro, astfel că ceea ce anul trecut era un miliard de euro acum s-a transformat în 686 de milioane de euro.

Joi, 21 iulie, Banca Centrală Europeană își va majora ratele dobânzilor pentru prima dată în peste un deceniu pentru a lupta cu inflația care a ajuns la 8,6%, cea mai înaltă rată de la introducerea monedei unice și mult peste ținta maximă de 2%, stabilită de Banca Centrală Europeană.

BCE a anunțat o creștere a dobânzilor cu 0,25%, mult în urma altor bănci centrale, ca Rezervele Federale american, care duc deja o politică similară, dar mai agresivă.

Perspectivele economiilor din zona euro sunt umbrite de o posibilă reducere drastică sau chiar sistare a livrărilor de gaz din Rusia, pe fundalul războiului din Ucraina, de creșterea dramatică a prețului pentru țiței și de scumpirea alimentelor – tot crize generate de invazia rusă din Ucraina și sancțiunile drastice impuse ca răspuns de aliații occidentali. Se adaugă probleme restante din timpul pandemiei de coronavirus, cum ar fi perturbarea lanțurilor de aprovizionare și un euro slab față de dolar, care au atins recent paritatea, pentru prima dată în aproape 20 de ani, remarcă AFP.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG