Linkuri accesibilitate

Teheran: summit anti-occidental și cum, în Rusia, când pierzi un fecior în război câștigi o mașină Lada


Mașină Lada cu imaginea lui Putin la o expoziție în St. Petersburg.
Mașină Lada cu imaginea lui Putin la o expoziție în St. Petersburg.

Dincolo de incendii, încălzirea planetară și evoluția frontului din Ucraina, subiectul principal al comentariilor politice din presa dimineții e furnizat de summitul anti-occidental de la Teheran, care i-a reunit marți pe Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan și Ebrahim Raisi.

Rusia, Turcia și Iranul!… O operațiune de comunicare a lui Putin, desigur, pentru a arăta că nu este singur pe eșichierul internațional. Celor trei ar trebui de altfel să le fie alăturată Coreea de Nord. Kievul și-a suspendat ieri relațiile diplomatice cu Coreea de Nord, după ce dictatura comunistă cu ambiții nucleare a recunoscut “republicile” Donețk și Luhansk, pentru a intra și mai mult în grațiile lui Putin.

Cum o amintește Le Monde, Coreea de Nord este doar a treia țară care recunoaște diplomatic acele teritorii ocupate militar de Rusia, după Siria și… Rusia însăși, desigur.

La Teheran, sub privirile impasibile ale lui Erdogan, teoretic aliat al occidentului în cadrul NATO, Putin i-a spus lui Raisi că sprijină programul nuclear iranian.

De fapt, Vladimir Putin „a folosit această călătorie doar pentru a-și consolida relațiile de prietenie de ocazie cu Iranul și Turcia și pentru a contesta izolarea internațională impusă lui de Statele Unite și de aliații acestora”, conchide Wall Street Journal.

O mașină pentru un fecior mort în război

În Rusia, în acest timp, regimul se arată disperat să poată recruta în continuare pentru războiul din Ucraina.

Un reportaj în emisiunea “Știrile săptămânii”, animată de Evgheni Kiseliov, unul din principalii propagandiști ai Kremlinului, pe canalul televiziunii de stat Rossia 1 a stârnit mare vâlvă, atât în Rusia cât și în străinătate. “Propaganda rusă a depășit extremele”, scrie site-ul Boulevard Bulgaria de la Sofia, în vreme ce Francis Scarr, care urmărește presa rusă oficială pentru BBC, exclamă: „Nu poți inventa asta. Aseară, televiziunea de stat rusă a difuzat un reportaj despre „profitul” extraordinar pe care îl poți obține din moartea unui fecior trimis în Ucraina. Poți cumpăra o mașină Lada cu compensația pe care ți-o dă statul!”, scrie el, minunându-se, pe contul său Twitter.

Acest reportaj de la televiziunea rusă, care poate fi văzut aici, povestește pe un ton de măr emfază drama unei familii dintr-un mic sat din regiunea Saratov. Unul dintre fii a murit în primele zile ale invaziei rusești în Ucraina, iar tatăl familiei își poate cumpăra un automobil cui banii primiți de la stat.

Cenzura, de la Moscova la Teheran

In vreme ce, cum o amintește Libération, cineastului iranian Jafar Panahi tocmai i-a fost reconfirmată pedeapsa de șase ani închisoare.

Jafar Panahi a fost arestat și apoi condamnat în 2010 la șase ani de închisoare și o interdicție de douăzeci de ani de a regiza sau de a scrie filme, de a călători sau chiar de a se exprima în presă. Cu toate acestea, el a continuat să lucreze și să trăiască în Iran.

El a fost condamnat pentru „propaganda împotriva regimului”, după ce a sprijinit mișcarea de protest din 2009 împotriva realegerii atunci a ultra-conservatorului Mahmud Ahmadinejad ca președinte al Republicii Islamice.

Ținut în detenție provizorie timp de două luni în 2010, el a trăit ulterior sub un regim de eliberare condiționată care putea fi revocat în orice moment. Într-un comunicat de presă, rudele cineastului protestează împotriva încarcerării sale bruște și sunt, de asemenea, îngrijorate de condițiile sanitare ale acestei încarcerări în plin nou val de Covid.

Căderea imperiului Netflix și lupta între bun, bunuț și bunicel

În sfârșit, un eveniment mult așteptat e decorticat și analizat astăzi sub toate cusăturile de presă: raportul anual al platformei Netflix.

Netflix se prăbușește rostogolindu-se: acțiunile sale au pierdut aproape 70% din valoare de la începutul anului încoace. Platforma începe să concedieze angajați. Analiştii prevăd în continuare o pierdere ameţitoare de două milioane de abonaţi.

Netflix rămâne cel mai mare serviciu video la cerere (SVOD), cu 222 de milioane de abonați, observă Variety. Dacă seria Stranger Things se dovedește un succes absolut (cu prețul unei mici manipulări a cifrelor), în schimb nominalizările pentru Emmy Awards par să fi ocolit Netflix și au mers la producțiile Apple TV + (Ted Lasso, Severance) în vreme ce The Boys, de pe Prime Video vine în poziția a doua a seriilor celor mai populare (potrivit televisionstats.com).

Pentru site-ul Vulture, situația este limpede: Netflix „este un dezastru” analizează pentru revistă un insider de la Hollywood. „Au avut un an dezastruos și asta nu ar trebui să se întâmple, când ești atât de arogant cum sunt ei”. „Zvonurile negative devin alarmante”, notează un altul.

Talcioc mondial. În prezent, s-a calculat că ar exista aproximativ 780 de milioane de abonamente la un serviciu de streaming, în întreaga lume. Netflix rămâne liderul mondial, cu 222 de milioane de clienți. Prime Video de la Amazon este estimat la 200 de milioane. Urmează Disney+ care, cu 138 de milioane de conturi, a înregistrat cea mai rapidă creștere de la lansarea sa în 2019.

O foarte mare problemă pentru Netflix se dovedește însă, încetul cu încetul, calitatea producțiilor, care nu mai surprind de multă vreme și par a evolua acum între între bun, bunuț și… bunicel.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG