Linkuri accesibilitate

Economia globală riscă o recesiune gravă | În Rusia, posibilă scădere de 6% în 2022


Sigla Fondului Monetar Internațional
Sigla Fondului Monetar Internațional

Într-un nou raport despre evoluția economiei globale, Fondul Monetar Internațional (FMI) a redus așteptările de creștere pentru anul 2022 și a avertizat că situația se poate înrăutăți și mai mult, din cauza ratei ridicate a inflației, a consecințelor războiului din Ucraina, a încetinirilor severe din Statele Unite și China.

În studiul World Economic Outlook dat publicității la 26 iulie, FMI anticipează că Produsul Intern Brut global va crește în anul curent cu 3,2% față de creșterea de 6,1% din 2021. Noua prognoză înrăutățește ușor estimările făcute de FMI în aprilie.

În zona euro, creșterea va fi anul acesta de doar 2,6%, iar în Rusia PIB-ul va scădea cu 6%, se mai arată în raportul FMI.

„Perspectivele s-au înrăutățit semnificativ din aprilie. Lumea s-ar putea afla curând în pragul unei recesiuni globale, la numai doi ani după recesiunea precedentă”, a declarat economistul-șef al FMI Pierre-Olivier Gourinchas.

El a mai spus că economia globală slăbită de pandemie a fost supusă unor noi șocuri, inclusiv războiul din Ucraina, care a condus la creșterea prețurilor globale la alimente și energie, determinând băncile centrale să majoreze brusc ratele dobânzilor.

Ultima actualizare a perspectivelor economice mondiale
Ultima actualizare a perspectivelor economice mondiale

Creșterea economică este afectată de blocajele cauzate de COVD-19, de agravarea crizei imobiliare în China și de încetinirea economică severă din Statele Unite cauzată de mărirea „agresivă” a ratei de bază a dobânzii de către banca centrală, Rezervele Federale, cu scopul controlării inflației.

Încetinirea creșterii economice globale se va menține și în 2023. FMI a avertizat că riscurile sunt mari, iar dacă se materializează, economia globală ar putea intra în una dintre cele mai grave recesiuni din ultima jumătate de secol.

Preocupările principale sunt legate de consecințele războiului din Ucraina, inclusiv posibilitatea ca Rusia să întrerupă livrările de gaze naturale în Europa, o nouă creștere a prețurilor la energie și un deficit de produse alimentare pe piața globală din cauza efectelor războiului asupra producției de cereale din Ucraina.

XS
SM
MD
LG