Un nou studiu al cărui coordonator este Jeffrey Sonnenfeld de la Universitatea Yale a ajuns la concluzia că sancțiunile impuse Rusiei au de-acum un impact asupra economiei.
Întrebarea care se pune este în ce măsură aceste sancțiuni sunt eficiente, în condițiile în care nu includ petrol și gaze, principalele surse de venit ale Moscovei. Statisticile oficiale ale regimului rus susțin că prețul petrolului crescând, veniturile obținute ar compensa pierderile derivate din sancțiuni. Dar Jeffrey Sonnenfeld susține că aceste statistici sunt mincinoase, menite să inducă în eroare. Cercetarea dă la iveală concluzii care ar trebui să îngrijoreze la Moscova. „Importurile ruse s-au prăbușit” – arată raportul, care susține că asta creează probleme grave de aprovizionare și privează țara de piese de schimb cruciale și tehnologie.
Cercetătorii coordonați de Jeffrey Sonnenfeld mai arată că producția internă a Rusiei este paralizată. Firmele străine care au părăsit Rusia erau la originea a 40% din Produsul Național Brut și această situație nu se va schimba, cel puțin în viitorul apropiat.
Raportul concluzionează că economia rusă nu se poate redresa atâta timp cât aliații rămân uniți și mențin sancțiunile. Rusia a anunțat că va reduce și mai mult aprovizionarea cu energie a Europei. Dar autorii arată că Rusia are nevoie de achizițiile de gaze ale europenilor mai mult decât au europenii nevoie de gazele de proveniență rusească. Pentru că conductele de gaze iau timp să fie construite, posibilitatea ca Moscova să își redirecționeze rapid exporturile este nerealistă.
Circa 83% din gazele rusești se îndreaptă către Europa. Pe de altă parte, Europa importă doar 46% din nevoile sale de gaze naturale din Rusia. Repercusiunile economice ale invaziei lui Putin în Ucraina se simt în toată lumea. Dar ele sunt, mai mult decât oriunde, devastatoare în Rusia care nu are prea multe căi de depășire a impasului, cât timp sancțiunile rămân în vigoare.