Linkuri accesibilitate

Socialiștii au contestat reforma universitară la Curtea Constituțională


Deputații Vasile Bolea și Vlad Batrancea la Curtea Constituțională
Deputații Vasile Bolea și Vlad Batrancea la Curtea Constituțională

Deputații PSRM Vlad Batrîncea și Vasile Bolea au depus vineri, 12 august, o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la decizia guvernului de a reorganiza multe universități. Ei spun că reforma încalcă dreptul la educație și cer să fie anulată.

„Curtea Constituțională are o responsabilitate imensă, pentru că este vorba de o cauză națională, care trebuie tratată în afara politicii, în afara conjuncturii de moment. Este de responsabilitatea judecătorilor să se expună, pentru că este încălcată Constituția și drepturile internaționale”, a declarat Batrîncea.

Reforma învățământului superior a trezit multiple critici în societate, inclusiv din partea universităților comasate, a studenţilor şi opoziţiei parlamentare, care au acuzat guvernarea că vrea să „lichideze mai multe universități”.

Guvernul și-a motivat decizia prin scăderea continuă a numărului studenților și a dat asigurări că, după comasarea universităților și concentrarea resurselor, mai mulți bani vor fi investiți în modernizarea instituțiilor, iar studenții și cadrele didactice vor avea parte de condiții mai bune.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG