Încă plutește misterul asupra a ce a urmărit FBI atunci când a făcut percheziții la reședința fostului președinte Trump de la Mar-a-Lago.
Ministerul Justiției a cerut judecătorului care a autorizat perchezițiile să nu facă publice detalii cu privire la motive. Dacă aceste informații ar deveni publice s-ar știi ce a căutat FBI, în legătură cu documente oficiale pe care Trump le avea în posesie, ilegal și în ce categorii de delict se încadrează ceea ce fostul președinte a făcut.
AgențIi FBI au preluat circa 20 de cutii cu documente, acțiunea lor vizând legi legate de spionaj, care interzic posesia neautorizată de materiale secrete, vizând securitatea națională, care pot să încapă pe mâinile unor adversari. Ministerul nu se opune dezvăluirii motivului general pentru percheziție, dar nu și a detaliilor care pot afecta investigația în curs. Una dintre temerile ministerului este că potențiali martori ar fi descurajați să coopereze dacă informațiile devin acum publice, dar faptul că sunt invocați martori potențiali creează temeri în rândurile foștilor și actualilor consilieri ai lui Trump.
FBI a știut exact unde să caute în timpul descinderii
Faptul că Ministerul nu dezvăluie despre ce este vorba e frustrant și pentru apărătorii lui Trump, în condițiile în care perioada actuală prezintă pericole legale pentru acesta, nu doar în legătură cu această chestiune. De-acum există temeri că între cei încă în preajma fostului președinte ar putea fi un informator, care să fi oferit suficiente informații de natură să convingă un judecător să dispună percheziția. Suspiciunea este justificată și de faptul că, potrivit unor martori, FBI a știut exact unde să caute în timpul descinderii. Nu este clar dacă FBI a avut informatori atunci când a luat hotărârea de a face percheziția inițială, asta în condițiile în care era cunoscută de-acum îngrijorarea cu privire la documente secrete publice despre care se bănuia că sunt în posesia lui Trump.
De la New York, fostul președinte a făcut apel la calmarea spiritelor, avertizând că, în caz contrar, lucrurile pot degenera, continuând să acuze însă FBI cu privire la perchezițiile din Florida. Ceea ce se știe e că între documentele preluate se numără și unele ultra-secrete și secrete, pe care Donald Trump nu avea dreptul să le aibă în posesie. Descinderile au revoltat sprijinitori ai fostului președinte, FBI anunțând că au fost primite amenințări.