Linkuri accesibilitate

Veronica Dragalin: Trebuie să existe exemple vii cum corupții ajung la închisoare


Veronica Dragalin a dat asigurări că nu va admite justiție selectivă. August 2022
Veronica Dragalin a dat asigurări că nu va admite justiție selectivă. August 2022

La 15 zile de la preluarea mandatului, noua șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că prioritatea sa cheie este să elimine „criminalii” din sistem: procurori, judecători și ofițeri care sabotează și compromit din interior dosarele de corupție.

„Asta include nu numai solicitarea sau acceptarea de mită pentru a afecta cazurile, inclusiv eliberarea din arest sau clasarea dosarelor, dar include și scurgerea ilegală de informații care obstrucționează justiția și care sunt infracțiuni penale”, a declarat procurora, la prima sa conferință de presă.

Primele rezultate palpabile, inclusiv condamnări definitive, vor veni în timp...

„Cei care comit până în ziua de azi astfel de crime sunt cei mai periculoși criminali. Nu ne putem permite ca așa oameni să rămână în sistemul nostru. Vă promit că pentru așa fel de infractori vom cere cele mai dure măsuri și pedepse penale”, a mai spus Dragalin, precizând, însă, că primele rezultate palpabile, inclusiv condamnări definitive, vor veni în timp. Veronica Dragalin a confirmat că de când a preluat mandatul a și fost pornită o anchetă penală internă pe scurgeri de informații în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Șor.

Procurora a mai spus că se va concentra pe marea corupție și pe cazurile de rezonanță, atât cele din trecut, între care dosarele fraudei bancare și al laundromatului, cât și „pe schemele și corupția care există până în ziua de astăzi”.

Veronica Dragalin a spus că încă urmează să analizeze dosarele aflate în anchetă, mai ales cele de mare rezonanță, dar a explicat că nu toate vor putea fi „salvate” întrucât dosare sunt multe, iar procurori și ofițeri care să le investigheze puțini.

Procurora a dat asigurări că nu va admite justiție selectivă, iar instituția pe care o conduce va avea suficient curaj pentru a investiga inclusiv persoanele cu cea mai mare putere în stat, foste și mai ales actuale.

„Peștele de la cap se strică. De aceea trebuie să descurajăm corupția în sistemul judiciar, în parlament, guvern, în partidele politice, în organele de control ale statului. În fiecare domenii trebuie să existe exemple vii cum corupții ajung la închisoare”, a spus Dragalin.
În Moldova a existat atât de multă corupție încât, vă spun absolut sincer, nu este posibil să fie investigate și duse la condamnare toate aceste cauze...

Potrivit ei, până în prezent, în R. Moldova niciodată nu s-a dus o luptă veritabilă împotriva corupției. „În Moldova a existat atât de multă corupție încât, vă spun absolut sincer, nu este posibil să fie investigate și duse la condamnare toate aceste cauze, nici măcar dacă toți procurorii și judecătorii din țară s-ar ocupa numai de aceasta. Nici locuri în închisori nu ar ajunge”, a explicat șefa Procuraturii Anticorupție.

„Scopul nostru nu este neapărat să băgăm cât mai multă lume în închisoare, ci să descurajăm actele de corupție și impunitatea”, a adăugat ea.

Emigrată din R. Moldova în SUA împreună cu părinții, pe când avea 8 ani, Veronica Dragalin a revenit în țară, după o carieră în justiția americană, pentru a prelua funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, pe care a câștigat-o în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID și a Moldovan-American Convention. Dragalin neagă că numirea ei în funcție ar fi fost influențată de sprijinul, inclusiv financiar, al mamei sale pentru partidul de guvernământ, PAS.

XS
SM
MD
LG