Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Ce mesaj transmite vizita puterii politice la Procuratura Anticorupție


Drăgălin a fost prezentată angajaților Procuraturii Anticorupție, în cadrul unui eveniment la care au luat parte președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, și procurorul general interimar, Dumitru Robu
Drăgălin a fost prezentată angajaților Procuraturii Anticorupție, în cadrul unui eveniment la care au luat parte președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, și procurorul general interimar, Dumitru Robu

Analistul Igor Boțan consideră că vizita președintei Maia Sandu și ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, la Procuratura Anticorupție pentru a o prezenta procurorilor pe noua lor șefă, Veronica Dragalin, nu trebuie să pericliteze independența justiției.

Cu vizita de la 1 august, președinta Sandu și ministrul Litvinenco au urmărit să transmită mesajul că își îndeplinesc o promisiune electorală și să obțină „beneficii politice”, a spus Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), într-un interviu săptămânal la Europa Liberă.

Igor Boțan: Ce mesaj transmite vizita puterii politice la Procuratura Anticorupție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:44 0:00

Emigrată din R. Moldova cu părinții, pe când avea 8 ani, Dragalin, în vârstă de 38 de ani, a revenit după o carieră în justiția americană pentru a prelua o funcție cheie, în efortul de combatere a corupției de acasă.

Imagini de la Procuratura Anticorupție publicate pe Facebook de ministrul Litvinenco îi înfățișează în prezidium pe cei doi politicieni alături de Dragalin și de procurorul general interimar, Dumitru Robu, în fața unui grup de câteva zeci de procurori așezați în sală.

„Sunt de acord că există această situație care cu certitudine nu este fără echivoc (...). Nu vom putea evita acuzațiile că procuratura este utilizată în interese politice, dar chiar activitatea ei de mai departe trebuie să dezmintă toate speculațiile pe marginea politizării”, a spus analistul Boțan.

Maia Sandu și partidul fondat de ea, PAS, au câștigat alegerile prezidențiale (din noiembrie 2020) și alegerile parlamentare anticipate (din iulie 2021) cu promisiunea să combată corupția, să curețe justiția de persoane compromise și să elimine influența oligarhilor din instituțiile statului.

Veronica Dragalin: Trebuie să aplicăm legea în mod egal indiferent de afiliere politică, statut sau relații sus-puse.

„Instituțiile independente cum este procuratura nu pot să ignore voința poporului, dar trebuie să acționeze autonom și în interesul legii și al societății. Așa trebuie înțeles mesajul”, mai spune directorul ADEPT.

În discursul inaugural, Veronica Dragalin a spus că prioritățile sale sunt „tragerea hoților la răspundere”, transparența și comunicarea rezultatelor ca „oamenii să aibă încredere în noi” și egalitatea tuturor în fața legii.

„Trebuie să aplicăm legea în mod egal indiferent de afiliere politică, statut sau relații sus-puse”, a spus Dragalin citată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Ea a vorbit în aceeași zi în care Procuratura Anticorupție l-a inculpat pentru îmbogățire ilicită pe deputatul socialist, Corneliu Furculiță, fostul șef al fracțiunii parlamentare a socialiștilor și consătean al liderului informal al socialiștilor, fostului președinte Igor Dodon.

Mai mulți politicieni din partide ale opoziției, inclusiv Dodon și vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, sunt anchetați în stare de arest preventiv sau în libertate. Tauber este învinuită de acceptarea cu bună știință a finanțării formațiunii de către un grup criminal organizat și pentru falsificarea raportului financiar al partidului. Fostul președinte este acuzat de corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării unui partid politic de către o organizație criminală.

„Este o situație foarte delicată și va trebui examinată serios pentru a se exclude orice speculație că în R. Moldova se mai practică justiția selectivă”, spune Igor Boțan.

El crede că jurnalismul de investigație va juca un rol esențial. „Dacă apar articole de investigație despre reprezentanți ai actualei guvernări, dar aceste cazuri nu sunt cercetate de procuratură, abia atunci putem avea indicii despre faptul dacă lucrurile se îndreaptă într-o direcție corectă sau greșită”, mai spune directorul ADEPT, în interviu săptămânal pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG