Linkuri accesibilitate

Dosar penal împotriva fostului președinte american Donald Trump?


Agenți ai Serviciului Secret american în fața locuinței fostului președinte al Statelor Unite de la Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida, 8 august 2022. U.S.
Agenți ai Serviciului Secret american în fața locuinței fostului președinte al Statelor Unite de la Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida, 8 august 2022. U.S.

Observatorii politici se întreabă în ce măsură documentele obținute în urma descinderii FBI la reședința fostului președinte Donald Trump creează un caz cu potențial penal pe care nici maestrul eschivelor juridice care e Trump nu-l va putea evita.

New York Times a relatat că inițial agenții FBI au găsit cel puțin 150 de documente marcate „secret”, un număr care crează îngrijorare la ministerul Justiției și a fost cauza pentru care s-a decis intervenția FBIului la Mar-a-Lago.

Autoritățile federale au obținut un total de circa 300 de documente secrete pe care Trump le-ar fi sustras de la Casa Albă, când era pe picior de plecare.

Volumul de documente despre care nu s-a știut inițial explică de ce ministerul Justiției a considerat de cuvință să autorizeze descinderea. Și în condițiile în care între Arhivele Naționale și echipa lui Trump s-au purtat negocieri cu privire la returnarea documentelor, raidul sugerează că aceste negocieri nu s-au materializat satisfăcător.

Nu se știe cu precizie ce conțin documentele, dar ele provin, între alte surse, de la CIA, Consiliul pentru Securitate Națională și FBI. Ancheta ministerului continuă, rezultând că nu se știe precis dacă Trump mai are în posesie și alte documente cu impact asupra securității naționale.

Într-un interviu acordat rețelei MSNBC, fostul avocat de la FBI Andrew Weissman amintește un episod dat la iveală de New York Times care arată că Trump însuși a trecut în revistă documentele avute în posesie, decizând ce returnează și ce nu.

Ori asta – dacă se dovedește – îl implică pe fostul șef al executivului, iar Weissman crede că ministerul pregătește un caz penal extrem de serios. Fostul avocat mai spune că în 15 cutii au fost găsite documente cu gradul cel mai înalt de clasificare, „strict secret”.

Autoritățile federale vor să vadă nu doar dacă documentele respective au fost tratate necorespunzător, după ce fuseseră sustrase de la Casă Albă, dar mai ales dacă maniera în care acestea au fost depozitate și folosite – dacă au fost folosite – periclitează securitatea națională și se cer remedii.

XS
SM
MD
LG