Linkuri accesibilitate

Andrei Spînu: Gazprom a confirmat volumele de gaz pentru luna septembrie


Spînu a discutat cu Miiler și despre auditul datoriei istorice a Moldovagaz.
Spînu a discutat cu Miiler și despre auditul datoriei istorice a Moldovagaz.

Gazprom a confirmat volumele de gaz care vor fi livrate R. Moldova în luna septembrie, potrivit vicepremierului moldovean Andrei Spînu.

Acesta a confirmat într-un mesaj pe canalul său de Telegram că în cadrul discuțiilor avute, marți seara, cu șeful Gazprom, Alexei Miller, s-a convenit și asupra extinderii termenului pentru realizarea auditului până în data de 1 octombrie.

„Am reiterat necesitatea de a extinde termenul până la data de 31 martie 2023. Vom continua discuțiile și în perioada următoare”, a menționat Spînu.

Potrivit vicepremierului, cu șeful Gazprom a fost discutat inclusiv despre capacitatea de plată a MoldovaGaz, a „prețului ridicat” pentru gaz și despre „perspectivele livrării de gaze pentru iarna care vine.”

În prima jumătate a lunii august, guvernul de la Chișinău a anunțat că a încheiat un contract cu companiile Wikborg Rein Advokat firma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie pentru realizarea auditului datoriilor istorice la gazele livrate R. Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Auditul ar urma să fie realizat până pe 30 ianuarie 2023. Anterior, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban declara că datoriile istorice se cifrează la 720 de milioane de dolari, datorii acumulate până în anul 2019.

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat, marți seara, într-un interviu, că și Gazprom a inițiat, în paralel, un audit al datoriilor istorice ale MoldovaGaz. Maia Sandu a admis că există riscul ca Gazprom să închidă „robinetul la gaz” pentru R. Moldova. Chiar dacă Gazprom nu va recurge la deconectare, „prețurile devin inaccesibile”, a afirmat președinta.

MoldovaGaz a achitat marți, 30 august, cu o întârziere de 10 zile, plata în avans pentru luna august în volum de peste 16 de milioane de dolari. De asemenea, a fost achitată integral plata consumului pentru luna iulie.

De la sfârșitul anului trecut, Gazprom a amenințat R. Moldova în câteva rânduri cu oprirea livrărilor de gaze în cazul neachitării la timp a facturilor pentru gaze.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG