Linkuri accesibilitate

Putin avertizează Occidentul că mobilizarea militară „nu este o cacealma”


Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială în Rusia, în contextul în care invazia sa în Ucraina se apropie de șapte luni și Kievul recuperează teritoriu în contraofensiva sa.

De asemenea, Putin a avertizat Occidentul că „nu este o cacealma” și că Rusia va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a-și proteja teritoriul.

Discursul către națiune al lui Putin din 21 septembrie vine la o zi după ce regiunile ocupate de Rusia în estul și sudul Ucrainei au anunțat că intenționează să organizeze referendumuri pentru a fi încorporate în Rusia, declanșând indignare și condamnări nu doar la Kiev, ci și din partea unei mari părți a comunității internaționale.

Analiștii spun că eforturile susținute de Kremlin de a înghiți patru regiuni ar putea pregăti terenul pentru ca Moscova să escaladeze războiul în urma succeselor ucrainene pe câmpul de luptă.

Referendumurile, anunțate încă din primele luni ale războiului, încep pe 23 septembrie în regiunile Luhansk, Herson și Zaporojie, parțial controlate de Rusia, și Donețk.

În discursul său, Putin a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear” și a afirmat, fără a furniza dovezi, că „reprezentanți de rang înalt ai principalelor state NATO” ar fi făcut declarații „despre posibilitatea de a folosi arme nucleare de distrugere în masă împotriva Rusiei”.

„Celor care își permit astfel de declarații cu privire la Rusia vreau să le reamintesc că și țara noastră dispune de diverse mijloace de distrugere și componente separate și mai moderne decât cele ale țărilor NATO și, atunci când integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru, vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem”, a declarat Putin, adăugând: „Nu este o cacealma”. Putin a adăugat că mobilizarea parțială ar urma să înceapă imediat la 21 septembrie. „Vorbim despre o mobilizare parțială, adică doar cetățenii care se află în prezent în rezervă vor fi supuși la recrutare și, mai presus de toate, cei care au servit în forțele armate și au o anumită specialitate militară și o experiență relevantă”, a declarat Putin.

Putin a declarat că scopul său este de a „elibera” regiunea Donbas din estul Ucrainei, susținând, fără a furniza nicio dovadă, că majoritatea oamenilor din regiune nu doresc să se întoarcă la ceea ce el a numit „jugul” Ucrainei.

Discursul lui Putin a fost difuzat la o zi după ce au fost anunțate planuri de a organiza voturi în patru regiuni ucrainene ocupate de forțele rusești pentru a fi încorporate în Rusia, anunț condamnat pe scară largă de comunitatea internațională.

Consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că Washingtonul a respins „fără echivoc” orice astfel de referendum, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au folosit amândoi cuvântul „impostură” pentru a descrie acțiunea planificată. Un asemenea referendum „nu are nicio valoare juridică", a declarat Macron la 20 septembrie, înainte de a se adresa Adunării Generale a ONU de la New York. „Simpla idee de a organiza referendumuri în teritorii care au cunoscut războiul... este semnul cinismului”. „Este foarte, foarte clar că aceste referendumuri fictive nu pot fi acceptate și nu sunt acoperite de dreptul internațional”, a declarat Scholz reporterilor în timp ce participa la Adunarea Generală a ONU.

Premierul canadian Justin Trudeau a denunțat, de asemenea, referendumurile planificate de Rusia, spunând că Canada nu le va recunoaște niciodată. „Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Este o nouă escaladare a războiului. Și este inacceptabil", a scris el pe Twitter.

Uniunea Europeană a condamnat ferm referendumurile planificate și a amenințat cu sancțiuni suplimentare. „Rusia, conducerea sa politică și toți cei implicați în aceste referendumuri și în alte încălcări ale dreptului internațional în Ucraina vor fi trași la răspundere, iar măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei vor fi luate în considerare", a afirmat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. El a precizat că voturile nu pot fi considerate „ca fiind expresia liberă a voinței poporului” din aceste regiuni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat în Occident condamnarea referendumurilor. „Le mulțumesc tuturor prietenilor și partenerilor Ucrainei pentru condamnarea masivă și fermă a intențiilor Rusiei de a organiza încă un pseudo-referendum”, a declarat el în discursul său video din seara trecută.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba afirmase mai înainte că referendumurile „nu vor schimba nimic”, adăugând pe Twitter că „Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă ilegal părți din teritoriul ucrainean”. Ucraina are „tot dreptul de a-și elibera teritoriile și va continua să le elibereze, indiferent ce are de spus Rusia”.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care, în prezent, este șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a scris pe Telegram la 20 septembrie că referendumurile privind teritoriile ocupate de Ucraina sunt "importante" pentru a „reinstaura dreptatea istorică".

„După ce [referendumurile] se vor desfășura și noile teritorii vor deveni parte a Rusiei, transformarea geopolitică în lume va căpăta un caracter ireversibil", a scris Medvedev, adăugând că încercările de a invada teritoriul Rusiei reprezintă o crimă și că Rusia ar putea folosi "toate mijloacele de autoapărare" după ce teritoriile ucrainene vor deveni parte a Rusiei.

La Kiev, un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a calificat mobilizarea parțială a rezerviștilor ruși drept „o mare tragedie” pentru poporul rus. „Este o recunoaștere a incapacității armatei profesioniste ruse, care a eșuat în toate sarcinile sale”, a declarat Serhii Nikiforov.

Ambasadorul american în Ucraina, Bridget Brink, a scris pe Twitter că „referendumurile false și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec al Rusiei” și a promis că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

Iar secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a reluat această evaluare, descriind mișcarea lui Putin ca fiind „o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG