Principala știre a zilei în presă, care figurează de pildă cât mai vizibil în Le Monde, este aceea că Parlamentul European a votat marți 4 octombrie o directivă prin care va impune, începând cel mai târziu peste doi ani, un singur tip de încărcător pentru toate aparatele, telefoanele smartphone, tablete și alte dispozitive electronice portabile.
Din toamna anului 2024, așadar, toate dispozitivele electronice mobile din Europa vor trebui să încorporeze o priză de încărcare standard USB-C, inclusiv cele de la Apple, cum o anunță Le Monde.
Pentru mulți, e o știre mai importantă decât orice se întâmplă pe frontul din Ucraina, știre situată poate la un nivel egal doar cu amenințările nucleare ale lui Putin.
Planul „de pace” al lui Elon Musk
La Londra, The Daily Telegraph a decorticat în detaliu “planul” lui Musk pentru Ucraina, întrebându-se dacă ceva ar merita reținut din el. Răspunsul e negativ.
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a propus alegeri supervizate de ONU în cele patru regiuni anexate de Moscova săptămâna trecută în urma unor pretinse referendumuri.
Mihailo Podoliak, un important consilier al lui Zelenski, i-a răspuns pe Twitter lui Musk: «Vor vota oare cei o sută de mii de morți din Mariupol? Sau cei care au trecut prin lagărele de concentrare? @elonmusk, tu construiești rachete și visezi să colonizezi planeta Marte. Rusia construiește crematorii mobile și visează ca ucrainenii să dispară ca națiune. Nu e vorba aici de o chestiune de „vot”.»
Patronul Tesla a sugerat ca peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, să fie recunoscută oficial ca aparținând Rusiei, ca alimentarea cu apă a Crimeei sa fie asigurată de Kiev si ca Ucraina sa rămână neutră. El le-a cerut utilizatorilor Twitter să voteze „da” sau „nu” pentru planul lui.
Kremlinul i-a mulțumit lui Elon Musk, prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, cum o remarcă The Telegraph.
Foarte slobodul la gură ambasador al Ucrainei în Germania, Andri Melnik (ortografiat în ucr. Андрій Мельник, germ. Andrij Melnyk), a avut o reacție brutală la “planul de pace” al lui Musk: "F(***) off este răspunsul meu cel mai diplomatic, @elonmusk,” a postat ambasadorul pe Twitter. “Rezultatul e că NICIODATĂ vreun ucrainean nu va cumpăra rahaturile tale de tesla. So good luck to you.”
Ambasadorul Melnik a fost criticat în luna iulie pentru că l-a lăudat pe liderul naționalist ucrainean din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera. Ambasadorul Melnik e cunoscut pentru derapajele sale verbale. În luna mai, el i-a calificat (tot pe Twitter) drept „tîmpiţi şi imorali” („blöd und sittenlos”) pe semnatarii germani ai unei scrisori deschise prin care cereau ca guvernul federal de la Berlin să nu trimită armament în Ucraina.
La fel, comentând un interviu al cancelarului Olaf Scholz, acordat canalului 2 al televiziunii publice germane (ZDF), Melnik a spus agenţiei germane de presă (DPA) că şeful guvernului federal german se comportă ca un „caltaboş supărat”.
Mai precis, Melnik, l-a calificat atunci pe Scholz de supărăcios „rău perdant” (beleidigte Leberwurst), expresie care trimite literalmente în germană la un cârnat de ficat ofensat, un lebărvurșt iritat, deloc în apele lui.
Până la urmă, Musk cumpără Twitter
E posibil însă ca Elon Musk să fie prea ocupat cu cumpărarea Twitter ca să mai dea atenție subtilităților din Ucraina. Într-o nouă întorsătură și răsturnare în saga Twitter, Musk, după ce s-a străduit să deraieze tranzacția, decis în sfârșit să cumpere rețeaua de socializare la prețul convenit în aprilie. Firma cu pasărea albastră, aflată în proces la tribunal cu miliardarul, afirmă că acesta vrea acum să finalizeze achiziția... însă rămâne precaută.
„Se pare că Elon Musk vrea din nou să cumpere Twitter. Dar va merge el până la capăt de data asta? ”, se întreabă Mashable.
Musk va putea însă să-și repare un pic stângăciile dacă, odată cumpărat Twitter, el va introduce un buton de “Edit”. Actualmente, Twitter nu permite editarea mesajelor deja postate.
Le-a spus oare Zelenski rușilor că vor fi „ucişi unul câte unul”?
La Paris, în acest timp, Libération, decriptează, analizând textul și traducând cât mai exact, dacă într-adevăr Zelenski le-a transmis rușilor că vor fi „ucişi unul câte unul”.
Prima traducere a discursului lui Zelenski către națiune, pe 1 octombrie, stârnise consternare în unele capitale occidentale. Un articol pe site-ul televiziunii BFM relatează astfel că președintele ucrainean ar fi lansat un avertisment soldaților ruși. Articolul se intitulează: „Zelenski către soldații ruși: „Veți fi uciși unul câte unul” atâta timp cât Putin va fi la putere”.
Mare parte din presa franceză a scris că Zelenski a amenințat «rușii» în manieră generală (neprecizând că era vorba de «soldați»). Așa a făcut de pildă La Provence unde articolul avea titlul: «Război în Ucraina – Zelenski către ruși: “Veți fi omorâți unul câte unul” câtă vreme Putin rămâne la putere.»
La fel în Midi libre, care titrează: «Război în Ucraina: “O să fiți omorâți unul câte unul”, Volodimir Zelenski ridică tonul în fața rușilor».
Agenția AFP (Agence France Presse), care a preluat un scurt extras de 40 de secunde din alocuțiunea lui Zelenski, indică tot așa că Zelenski se adresează rușilor în general. Clipul video purta explicația: „Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat sâmbătă pe ruși „că vor fi uciși unul câte unul” atâta timp cât Putin va fi la putere, asigurând totodată că armata ucraineană va prelua „în săptămâna viitoare” și alte orașe din regiunea Donețkului.
Mică variantă în Ouest-France (cel mai vândut ziar din Franța), al cărui articol se intitulează: „Veți fi uciși unul câte unul”: Zelenski face apel la ruși să se ridice împotriva lui Putin”, dar care precizează în corpul textului că președintele ucrainean s-a adresat de fapt „rușilor și în special oficialilor guvernamentali”.
La fel, France Info pune titlul explicit: «Zelenski îi amenință pe ruși».
«Îndemn genocidar», potrivit rusofililor occidentali
În cercurile pro-ruse, comentatorii au profitat de discursul lui Zelenski (hotărând că se referă la „civilii ruși”) pentru a denunța ambiția de „genocid” a președintelui ucrainean, sau un apel la ură împotriva poporului rus. În Franța, François Asselineau, președintele UPR (L'Union populaire républicaine), a denunțat astfel: „un apel la genocid și la exterminarea „unul câte unul” a tuturor civililor ruși”.
În realitate, interpretarea dată în presa franceză este eronată.
De fapt, Zelenski, înainte de a pronunța fraza preluată de mass-media și de rețelele de socializare („Veți fi eliminați pe rând”) evocă tensiunile la nivelul comandamentului armatei ruse în urma eșecurilor militare din ultimele zile. Pentru președintele ucrainean, acele tensiuni la vârf trebuie să fie „prima sonerie de alarmă” pe care ar trebui s-o audă „toate nivelurile puterii ruse”. Acestora din urmă (și nu soldaților sau civililor ruși) li se adresează Zelenski, avertizându-i că impasul războiului îi va duce să fie eliminați „unul câte unul” (și nu „uciși”, cum a fost tradus), și să fie făcuți „țapi ispășitori” de autoritățile ruse (și nu de armata ucraineană).
Avertisment liderilor și responsabililor ruși
În presa ucraineană (dar și în presa rusă independentă, precum site-ul Meduza), este precizat fără ambiguitate că avertismentul președintelui a fost adresat liderilor ruși (și nu poporului sau soldaților), în contextul răfuielilor interne rusești în urma înfrângerilor militare.
Mai trebuie remarcat și că în traducerile în engleză ale articolelor ucrainene, verbul „a ucide” („to kill”) nu figurează mai niciodată. Găsim în schimb mai ales formula „knock out” (a face K.O.). De fapt, verbul ucrainean folosit în discursul lui Zelensky se traduce mai degrabă prin „a elimina” decât „a ucide”.
În presa rusă, însă, nu a putut pluti vreo confuzie, pentru că fraza este identică în ucraineană și în rusă: ucr. вас будуть вибивати по одному / rusă: вас будут выбивать по одному = veți fi eliminați unul câte unul.
Zelenski a spus așadar: — «Până nu veți rezolva cu toții problema cu cel care a început totul, cu cel care a început acest război absurd pentru Rusia împotriva Ucrainei, veți fi eliminați unul câte unul, făcuți țapi ispășitori, pentru că nu vreți să admiteți că acest război este o greșeală istorică pentru Rusia.»
Discursul integral al lui Zelenski este disponibil aici, pe site-ul președinției ucrainene.
Live Briefing | Război în Ucraina
Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.